Heb je begin dit jaar ook goede voornemens gemaakt? Het nieuwe jaar is al bijna drie maanden ver, en misschien ben je nog steeds vol goede moed aan het diëten of sporten. Maar iedereen die al ooit voornemens heeft gemaakt, weet dat die doorgaans na enkele weken in de prullenmand belanden. Het blijkt altijd lastiger dan we dachten en slechts twaalf procent slaagt erin om het effectief vol te houden.
Je kunt het wel willen, maar wil je het ook kunnen? Met de volgende drie simpele strategieën lukt het wel.
1. Hou het simpel
Vaak zijn onze voornemens te ambitieus en daardoor niet haalbaar of zijn ze te vaag. Als je nooit veel hebt gesport is het niet realistisch dat je dit jaar een marathon gaat lopen. En wat is dat juist meer gaan sporten of gezonder gaan leven? Stel een eenvoudig maar concreet doel. Begin met start to run of ga voor één kilo afvallen in drie weken. Hou in je agenda bijvoorbeeld vier momenten vrij voor je hobby. Vergeet niet wat je gezinssituatie is en hou er rekening mee dat je hierdoor niet zomaar alles kan doen. Het zal een planning en een rustige opbouw vragen om je voornemens vol te houden, dus start met simpele haalbare doelen.
2. Stel kortetermijndoelen
Zorg dat je snel een doel bereikt. Als je bijvoorbeeld gaat trainen voor de twintig kilometer van Brussel in mei, dan ben je vele uren alleen maar aan het trainen. Je voelt misschien wel verbetering, maar het wordt saai en eentonig. Velen verliezen daardoor de motivatie en geven op. Daarom is het beter om na enkele weken training al eens een keertje een klein wedstrijdje te lopen in de buurt, dit motiveert je om verder te trainen. Het volbrengen van kleine doelen geeft steeds een positieve sfeer en je kan jezelf steeds belonen voor je geleverde arbeid. Denk aan polsstokspringer Sergei Bubka die het wereldrecord meerdere malen verbrak door telkens één centimeter hoger te gaan. Hij had dit ook in één poging kunnen doen, maar door telkens beetje bij beetje te verbeteren creëerde hij een enorme positieve sfeer, zowel bij hem als bij zijn entourage en fans.
3. Begin, maar niet in januari
Vaak wil men eerst de perfecte outfit en materiaal kopen en dan pas beginnen, maar dit zorgt vaak voor uitstel of excuses. Begin met wat je hebt, het materiaal is enkel bij topsporters een belangrijke factor. Voor recreanten kan het ook met simpele basiskledij. Een korte broek, T-shirt of jogging volstaan vaak al. Als je een tijdje bezig bent mag je jezelf belonen met nieuw materiaal, extra motivatie volgt vanzelf!
Januari is eigenlijk een slechte maand om te starten, vermits er nog vele feestjes en recepties plaatsvinden en er nog veel donkere dagen zijn die ons niet altijd vrolijk stemmen. Beter is om te starten vanaf februari, dit is over het algemeen een rustige maand. Alle feestjes of vakanties zijn achter de rug en je hebt je normale werkpatroon weer vast, ideaal om nu een extraatje eraan toe te voegen. Je voelt de dagen langer worden en dat geeft een extra boost om te sporten.
Wist je dat je bij mij terecht kan voor een begeleidingsprogramma waar je gebruik kan maken van de kmo–portefeuille en tot 40% subsidie kan krijgen? Mail naar info@s-p-c.be voor meer informatie.