Stijl boven mode: 7 business kledingtips
Frederic Darcis

Stijl boven mode: 7 business kledingtips

De Tips: kledingtips

Mode inspireert en is plezant. De catwalks en advertenties van de grote modehuizen fungeren als gids voor de modebewuste mens. Maar als je mode toepast zonder erbij na te denken dreig je eerder als vreemde vogel voor de dag te komen. Frederic Darcis van de gerenommeerde modezaak Darcis aan de Frankrijklei in Antwerpen geeft zijn top 7 in kledingtips.

1. Look good feel good

“Als je er goed uit ziet voel je je ook goed. Het is een kleine moeite om 's ochtends even voor je kleerkast te staan en na te denken over wat je gaat aandoen. Als je er verzorgd uitziet, ga je ook gemakkelijker een complimentje krijgen en dat heeft iedereen wel eens graag.”

2. Fashions fade, style is eternal

“Ik kan me perfect vinden in die quote van Yves Saint Laurent. Je kan beter een eigen persoonlijke stijl hebben dan gewoon de mode volgen. Mode, dat is wat iedereen doet. Stijl is persoonlijk. Als je een bepaalde stijl hebt en dit accentueert met enkele mode-items zoals een trendy schoen of een truitje in een bepaalde kleur, geeft dat meer persoonlijkheid. Je kan modetrends dus gebruiken om je eigen stijl te actualiseren. 

3. Beter overdressed dan underdressed

“Als je twijfelt wat je aantrekt voor een feestje, een afspraak voor het werk of een huwelijksfeest, kan je beter overdressed dan underdressed zijn. Als iedereen een T-shirt draagt, kan je beter een polo aantrekken. Als iedereen voor een polo gaat, is het beter een hemd te kiezen. Teveel mensen doen vaak geen moeite meer voor bijzondere gelegenheden. Je goed kleden is een vorm van respect voor de gastvrouw/gastheer.”

4. Mode evolueert maar eenvoud siert

“Mode evolueert. Sneakers onder een pak waren vroeger not done. Nu kan het. Dassen worden smaller. Maar men ziet ze nu vaker als een beperking op comfort. Toch zal een das er altijd zijn, net als een kostuum. Die worden wel iets minder gedragen. Tegenwoordig kan je ook net voor de dag komen zonder kostuum.”

5. Half maatwerk heeft voordelen

“Deze winkel was 80 jaar geleden van mijn grootvader en wij deden vooral maatwerk. Vandaag is dat meestal half maatwerk. We vertrekken van een bestaand kostuum en passen dat aan. De klant heeft dan al een beeld van wat het ongeveer gaat worden. Half maatwerk gebeurt volgens het postuur van de klant: is hij groot, breed, zijn de schouders smaller, ... . De maten worden dan opgestuurd en uitgesneden in het atelier van Canali.”

6. Details zijn belangrijk 

“Details en accessoires zijn belangrijk en plezant. Dat kan gaan van een gekleurd stiksel, de kleur van een knoop, manchettenknopen bij een hemd, de keuze van het uurwerk, een pochette bij een vest, een das, sokken, initialen op de voering van een vest,… . Een verschil van een paar millimeter in de plaats van de naad op het revers kan al een heel ander beeld geven. Hoe dichter naar de buitenkant, hoe sjieker. Hoe verder van de buitenkant, hoe sportiever of vlotter.

7. Donkergrijs is universeel

“Een donkergrijs kostuum is altijd perfect. Dat kan zowel voor een begrafenis als voor een huwelijk, zolang je de accessoires aanpast. Maar ga hier ook niet te ver in. Een fel gekleurde broek bijvoorbeeld, kan je best sober combineren met grijs of donkerblauw. Sokken met een fijn en klein streepje kunnen een mooi accent geven.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels