Ingrid Ceusters - Groep Hugo Ceusters-SCMS
Ingrid Ceusters

Ingrid Ceusters - Groep Hugo Ceusters-SCMS

Stercke vrouwen

Ingrid Ceusters is uitvoerend president van Group Hugo Ceusters-SCMS, het familiaal vastgoedbedrijf dat bestaat uit een deel makelaardij, en een onderdeel dat instaat voor het beheer van ongeveer 1 miljoen vierkante meter commercieel onroerend goed. Ingrid Ceusters had tot 1996 overdag een medische carrière als tandarts-chirurg in twee ziekenhuizen en werkte daarnaast als rechterhand van haar echtgenoot Hugo Ceusters. Na de dood van haar echtgenoot staat ze alleen aan de top en laat ze zich graag bijstaan door haar zeven bestuurders en een team van 70 medewerkers. 

Gezond verstand

“In 1996 ben ik gestopt met mijn medische carrière. In 2002 werd Hugo ziek, dat was een moeilijke periode. De vastgoedwereld was ondertussen ook mijn wereld geworden. Ik was graag een jaar gaan studeren om alle kneepjes te kennen om het bedrijf te leiden, maar daar was geen tijd voor. Ik heb het dan maar gedaan met mijn gezond boerenverstand en de wijsheid van anderen. Ik denk dat dit het lot is van heel wat familiale bedrijven. Het is me, denk ik, gelukt door open te staan voor de kritiek van mijn externe bestuurders. Ik denk dat vrouwen vaak een minder groot ego hebben, en beter om kunnen met kritiek. Helaas zitten er maar 2 vrouwen in onze raad van bestuur van zeven (lacht).” 

Moeilijke tante

Ceusters staat in het bedrijf bekend als een moeilijke tante. “Ik kan moeilijk tegen onrechtvaardigheden. Ik probeer bijvoorbeeld voor alle medewerkers dezelfde standaarden te hanteren. Maar ik verwacht ook respect door inzet. Je moet kunnen verwachten dat iemand eens op zondag werkt. We hebben veel vrouwen aangeworven, ze zijn helaas nog te vaak bereid hun carrière te onderbreken: eerst voor de kinderen, later nog eens voor de hulpbehoevende ouders. Dat zou beter in evenwicht moeten zijn maar de sociale druk is nog hoog.” 

Je leven wordt gevuld naarmate je  er voor open staat.

“Ik geloof ook in thuiswerken, maar toch vind ik het evenzeer belangrijk dat mijn mensen veel aanwezig zijn en informeel met elkaar kunnen praten. Zo creëer je een team en een aangename werksfeer. We hebben wat meer uitgegeven aan een mooie werkruimte voor de medewerkers, opdat ze aangenamer kunnen werken. Ook dat is misschien typisch vrouwelijk.”

Visie

“Neutraliteit, cultureel en sociaal engagement naast het puur economische, en passie voor het juiste product aan de juiste persoon! Daar staan we voor. Gebouwen zijn meer dan stenen: ze zijn ook een fiscale en financiële optimalisatie, ze zijn vaak het pensioen van veel mensen via aankoop van onroerend goed, via patrimoniumvennootschappen en beursproducten zoals bevaks. We moeten klanten adviseren om hun patrimonium veilig te stellen. Het is een kwestie van lange termijnvisie, vertrouwen en goed advies.”

Vrouw in een mannenwereld

“Ik ben vrij vroeg voor de eerste keer weduwe geworden. Mijn tweede echtgenoot, Hugo Ceusters, heeft mijn wereld opengegooid. Mijn vader was arts, en ik heb zelf 20 jaar als tandarts gewerkt in de chirurgie. Ik had nooit iets anders gekend en plots ontdekte ik de immowereld en de culturele en sociale wereld errond." 

Ingrid Ceusters

"Ik vond het geweldig boeiend, de spanning om een deal rond te krijgen, het vermogen om te incasseren als de deal toch op het laatst afspringt. En het plezier om een groep mensen rondom jou te creëren die vecht voor een firma. Via Hugo's sociale netwerk kwam ik ook in contact met de Special Olympics, waarvan ik 9 jaar voorzitter ben geweest. Dat soort contacten ontstaan op diners. Ook dat was een mannenwereld die ik ontdekte. Je wordt gevormd door het leven, maar je leven wordt ook pas gevuld naarmate je er voor open staat. Misschien staat een vrouw meer open om bepaalde signalen op te vangen. Wat kan ik meer betekenen dan alleen mijn job en mijn familie? Zo krijg je een bredere kijk op de wereld...”.

Bij STERCK. geloven we rotsvast in ondernemers. Mensen die hun nek durven uitsteken, innoveren, grenzen opzoeken en verleggen. Die met branie en kunde grootse ideeën werkelijkheid laten worden. Daar zitten natuurlijk heel wat stercke vrouwen tussen die hun – euh – mannetje goed kunnen staan. En dat verdient ons respect. En deze pagina.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels