Paul van poppel
Paul Van Poppel

Paul van poppel

Karackter

Twee jaar geleden liet Paul Van Poppel (66) het gelijknamige Mechelse bouwbedrijf over aan zijn zoon Bob (40). Daarmee kwam de zesde generatie aan het roer van de firma. Er waait dus een nieuwe wind, maar de familieprincipes en tradities bleven wel behouden. Zo naadloos en foutloos dat de klant er niets van merkte.

Het zit in het DNA van het bouwbedrijf Van Poppel dat meer dan 100 jaar geleden gesticht werd, dat de zaak telkens ‘maar’ op één familielid overgaat. “Telkens op slechts één zoon of dochter en dat is maar best ook: een familiebedrijf is geen melkkoe waar heel de familie onderdak moet krijgen”, zegt Paul Van Poppel kordaat en principieel. Hij volgde volgens dat principe eind jaren tachtig zijn eigen vader op en kwam dus na een lange inloopperiode aan het hoofd van de bloeiende zaak. 

“Destijds was de familiale voorwaarde dat je burgerlijk ingenieur moest zijn en dus heb ik altijd braaf en goed gestudeerd tot ik dat ook was. Nadien heb ik de stiel in het bedrijf zelf geleerd. We waren toen al sterk in klassieke aannemerij, schrijnwerkerij en openbare werken. Ik nam het bedrijf over in de periode dat er enorm veel verkaveld werd: 20, 25 jaar lang heb ik in de wijde omtrek met Van Poppel woningen sleutel-op-de-deur gebouwd. Intussen staan we vooral bekend om onze moderne architectuur en inbreidingsprojecten en tal van particuliere, industriële en openbare realisaties. Daarnaast blijven we sterk in renovaties en restauraties, dankzij onze D24-erkenning zelfs voor erkende monumenten.”

Personeelsgroep is mooiste realisatie

“Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet fier ben op wat ik de jongste 35 à 40 jaar allemaal mee heb helpen realiseren. Natuurlijk is dat knap. Als je in de bouw zit passeer je ook dagelijks je eigen creaties, realisaties, projecten, de architectuur die je neergezet hebt. En de jongste jaren waren economisch gezien zeker ook niet de gemakkelijkste gezien de crisis. We kozen er toen vooral voor om te consolideren en te behouden wat we hadden. Maar mijn schoonste realisatie blijft toch dat we hier een enorm hechte groep medewerkers hebben samengebracht. We zouden nergens staan zonder die groep. Ik besef ten volle dat het ook voor onze medewerkers niet makkelijk is om na zoveel jaar een nieuwe bedrijfsleider te krijgen die toch altijd wat een andere koers vaart. Sterker nog: er waren destijds naaste medewerkers die me zeiden ‘als jij stopt, zijn we ook weg.’ Maar tot mijn groot plezier zijn ze gebleven en zijn ze even loyaal aan mijn zoon Bob als aan mij. Loyaal aan het bedrijf Van Poppel dus. Op dat team – 70 man sterk - ben ik eigenlijk nog het meeste fier.”

Raad van advies

Vader Paul lijdt niet aan het ‘schoonmoeder­syndroom’: hij wil met andere woorden niet altijd over de schouder van zijn opvolger meekijken. “We hebben wel een raad van advies geïnstalleerd om Bob bij te staan indien nodig. Naast mezelf en Bob zetelen daar ook twee externe raadgevers in. Het is een instrument dat goed werkt. Misschien zouden meer familiebedrijven dat kunnen gebruiken. Er is niks mis mee om je te laten omringen met externe deskundigheid.”

Vrije tijd

“Ik stam nog uit de tijd dat bedrijfsleiders 12u per dag bezig waren. Dat ging ten koste van gezin en privéleven. Ik denk dat ik zoals zovelen nu meer tijd heb voor mijn kleinkinderen, dan ik voor mijn kinderen kon vrijmaken. Dat de nieuwe bedrijfsleiders meer evenwicht vinden tussen werk en leven lijkt me heel gezond. Je leeft maar éénmaal. Ik ben nog elke dag in het bedrijf actief, maar kan me pas nu ten volle ontspannen met zeilen, joggen en tennis. En met het werk. Ik blijf bijvoorbeeld betrokken bij onze projectontwikkelingen. Ik kan het niet laten (lacht). Maar op de werven zien ze me niet meer.”

Zoon Bob is veertig en stapte eind 2014 dus in de voetsporen van zijn vader. “Ik wist al van kindsbeen af dat ik dit ooit wilde doen. Ik ben na mijn studies ook direct in het bedrijf gestart. Het is tegelijk een uitdaging, een cadeau, een eer en een genoegen om het familiebedrijf te mogen leiden. Ik doe dat ongetwijfeld op een andere manier, maar mijn grootste uitdaging en eerbetoon aan mijn vader is dat ik de zaak wil verder zetten zoals hij dat deed. Misschien gaan we onze schrijnwerkerij wel iets meer onder de aandacht brengen en aan derden aanbieden, maar verder heeft mijn vader er voor gezorgd dat Van Poppel al zo breed actief is, dat we gemakkelijk en best zelfs op dat elan kunnen verder gaan.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels