Nieuwe spelregels  KMO-portefeuille: wat verandert er voor u?
Rudy Smedts

Nieuwe spelregels KMO-portefeuille: wat verandert er voor u?

Praktijck: Mensura

Sinds 1 april 2016 is de kmo-­portefeuille vereenvoudigd. Met deze vernieuwing van de subsidie­­maatregel wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen de Vlaamse kmo’s beter ondersteunen in hun ontwikkeling en professionalisering. Rudy Smedts, verantwoordelijke externe opleidingen en arbeidsveiligheid bij Mensura, zet voor u de drie belangrijkste wijzigingen op een rijtje. 

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel waarmee u als ondernemer financiële steun kunt krijgen voor opleidingen en adviesdiensten. Voor kmo’s is het veruit de meest gebruikte en wijdverspreide subsidie van de Vlaamse overheid. Alle kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen gevestigd in Vlaanderen kunnen er aanspraak op maken. Voortaan gelden er enkele nieuwe, vereenvoudigde regels.

1. Financiële steun volgens de bedrijfsgrootte

Rudy Smedts: “Een eerste wijziging bepaalt de subsidies volgens de grootte van het bedrijf. Een kleine onderneming kan tot 40% aan subsidies ontvangen, voor een jaarlijks totaalbudget van 10.000 euro. Middelgrote ondernemingen genieten een steunpercentage tot 30% en een jaarlijks maximaal steunbudget van 15.000 euro. 

Hoe de grootte van een onderneming wordt bepaald? Dat gebeurt aan de hand van de Europese kmo-definitie. Wanneer een bedrijf zich via zijn ondernemingsnummer bij de kmo-portefeuille aanmeldt, worden de bedrijfsgegevens automatisch opgehaald uit de Verrijkte Kruispuntbank voor Ondernemingen.” 

2. Opleidingen of advies: dat kiest u zelf 

“Als kmo kiest u voortaan zelf waarvoor u de kmo-portefeuille gebruikt. U krijgt één totaalbedrag ter beschikking dat u vrij kunt inzetten. Verder geldt: advies is advies. Het maakt dus niet langer uit voor welk type adviesdiensten u gaat: IT-ondersteuning, strategisch advies, internationaal ondernemen, etc. U kiest gewoon de diensten die u het best kunt gebruiken.”  

3. Eenvoudig online aanvragen 

“Administratieve dossierbehandelingen zijn verleden tijd. De aanvraag en toekenning van subsidies gebeurt nu online. Via een nieuwe, intuïtieve website kunt u makkelijk en snel uw subsidiebudget aanvragen. Zorg er wel voor dat u uw aanvraag ten laatste 14 kalenderdagen na de start van de opleiding indient via www.kmo-portefeuile.be.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels