Elk juweel een uniek verhaal

Elk juweel een uniek verhaal

Lifestyle

De perfecte outfit wordt pas helemaal compleet als je er de juiste juwelen bij draagt. Deze accessoires zorgen voor de ‘finishing touch’ en laten de drager nog meer schitteren. Voor Christiaan Van der Veken van de Antwerpse Van der Veken Juweliers zijn sieraden al ruim 40 jaar een passie. Hij stapte in de zaak van zijn vader en staat inmiddels zelf al jaren aan het hoofd van de winkel met atelier in de Vestingsstraat. In het atelier wordt elk juweel volledig met de hand vervaardigd, waardoor het niet alleen uniek is maar ook beter bestand tegen slijtage en andere schade. Omdat ook juwelen onderhevig zijn aan trends en modegrillen, geeft Christiaan Van der Veken ons een inkijk in de trends die het momenteel goed doen en leert hij ons hoe we onze sieraden het beste onderhouden.

Diamant als absolute topper

De beroemde uitspraak van Marilyn Monroe ‘Diamonds are a girl’s best friend’ klopt anno 2016 nog steeds. De meeste dames zijn dol op diamanten en dat komt onder meer omdat het een zeer waardevast product is. Je kan er heel mooie dingen mee maken en een diamant verliest nooit haar schittering. Dankzij de witte kleur kan je diamanten met alles combineren, waardoor de edelsteen enorm populair blijft over generaties heen.

Een diamant verliest nooit haar schittering.

Om een diamant haar waarde te bepalen, worden de ‘4 C’s’ bekeken: Carat, Clarity, Colour en Cut, respectievelijk karaat, helderheid, kleur en slijpsel. Alle geslepen diamanten worden met dit systeem gewaardeerd.

Solitair: de populairste ring

Christiaan Van der Veke

Een solitair, een ring met één steen, is het populairste juweel voor heel wat dames. Bij Van der Veken worden deze steeds met diamanten gemaakt. Tegenwoordig kiezen mensen vaak voor vrij grote stenen die al 0,4 karaat vertegenwoordigen. Hangers zijn tegenwoordig vrij klassiek, ook met keuze voor een grote steen. Colliers met grote parures zijn minder populair, dames kiezen voor soberdere modellen. Bij Van der Veken wordt altijd gewerkt met platina, dat is steviger dan goud en zal minder makkelijk beschadigd raken. De verwerking van platina is moeilijker, waardoor het meer vakmanschap vereist.

Kleur = minder evident te combineren

Edelstenen die een bepaalde kleur hebben, zijn minder populair bij de Belgen. Zij verkiezen witte stenen net omdat deze makkelijker combineerbaar zijn met verschillende outfits. Saffieren (blauw) en smaragden (groen) worden af en toe nog verkocht, robijnen zeer zelden omdat hun rode kleur zeer prominent aanwezig is. Wat diamanten betreft wordt wel soms gekozen voor lichtgele exemplaren. De witte diamanten worden dan weer vaak gecombineerd met een ring of armband in gekleurd goud of platina, waardoor de steen een extra cachet krijgt.

Parels

Een parel is een harde, glanzende bol van gekristalliseerd calciumcarbonaat. Parels die ontstaan in het wild zijn extreem zeldzaam, want naar schatting 1 op 15.000 wilde oesters bevat een parel. Daarom worden bijna alle parels gekweekt. De ideale parel is perfect rond en glad. De meeste parels hebben een witte of in mindere mate een zwarte kleur.

De markt van de parels is een zeer moeilijke markt. De topparels verkopen steeds moeilijker omdat er goedkopere Chinese parels op de markt komen die ook van goede kwaliteit zijn. Er is zeer weinig vraag naar juwelen met parels, de enige afzetmarkt waar nog enige interesse is, is die van de iets oudere dames.

Ambachtelijk vakwerk

Christiaan Van der Veke

Het is heel moeilijk voor een leek om kwaliteit te herkennen. Bij Van der Veken proberen ze hun klanten als het ware ‘herop te voeden’ door hen te wijzen om enkele belangrijke elementen die de echtheid aangeven. De materiaalkeuze is zeer belangrijk, werken met goede materialen is een absolute must. Daarnaast wordt alles ambachtelijk met de hand gemaakt. Elk stuk is uniek, er wordt niets gegoten en daardoor is de afwerking veel fijner. Er is ruimte voor detail, de edelstenen worden gezet door meester-diamantzetters. Elk juweel is uniek en volledig naar wens van de klant gemaakt. Een juweel dat zo precies werd gemaakt, zal met de jaren aan waarde toenemen. Ongeacht trends of mode, een juweel met de juiste lijnen en zettingen blijft mooi.

Juwelen voor mannen

Het populairste juweel voor mannen is het horloge. Er zijn verschillende goede manufacturen maar daarnaast zijn horloges vaak onderworpen aan goede marketing omdat ze voor veel mannen als statussymbool worden gezien. Ringen bij mannen zijn het minst populair en worden zeer weinig verkocht, met uitzondering van mannen die een wapenschild hebben. In de jaren 70 waren juwelen voor mannen, vooral ringen dan, wél zeer populair maar die trend is helemaal verdwenen. Wel zien we dat manchetknopen aan hun terugkeer begonnen zijn en steeds vaker een prominenter deel uitmaken van een outfit.

Juwelen onderhouden

Juwelen zijn niet gemaakt om in een juwelenkistje te liggen maar om te dragen. Gebruik ze dan ook, maar mijd oneigenlijk gebruik: gaan bergbeklimmen of in de tuin ploeteren met juwelen aan is nooit een goed idee. Maar doe je ringen niet uit voor de afwas of als je je handen wast, want daar kunnen ze best wel tegen.

Een goed onderhoud van je juwelen thuis is onontbeerlijk: meng enkele sojakristallen met kokend water, wrijf het papje met een zachte tandenborstel op je juweel en spoel nadien goed af met koud stromend water. Laat je juwelen ook regelmatig controleren door een juwelier: hij zal ze professioneel reinigen en nakijken of alle stenen nog goed bevestigd zijn. Bovendien kan hij de juwelen ook weer op maat maken wanneer dit nodig zou zijn. Dit duurt slechts een paar dagen maar zal de levensduur van je sieraad beduidend verlengen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels