Psychosociale risico’s: zo werkt u een preventief actieplan uit
Koen Van Hulst

Psychosociale risico’s: zo werkt u een preventief actieplan uit

Praktijck - Mensura

De Welzijnswet bepaalt dat elk bedrijf een aanpak nodig heeft om psychosociale risico’s te voorkomen. Maar hoe begint u daaraan? En is een uitgebreide risicoanalyse altijd nodig? Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale aspecten bij Mensura, geeft verduidelijking. 

Verzuim als gevolg van stress nam de laatste jaren een hoge vlucht. Medewerkers kloppen steeds meer aan bij preventie-adviseurs. En ook werkgevers geven vaker het signaal dat ze werknemers tegen hun grenzen zien aanlopen. De oplossing? Een structurele, persoonlijke en vooral preventieve aanpak.

Risicoanalyse: wie is aan zet?

Koen Van Hulst: “Een preventieve aanpak van psychosociale risico’s moet beschreven staan in een objectief plan. Een psychosociale risicoanalyse is een aangewezen eerste stap. Maar vooral kleinere organisaties vrezen daarbij voor een lang proces en oplopende kosten. Dat is echter onterecht. Weeg af wat u zelf kunt doen en waarvoor u een externe preventiedienst inschakelt. Dat helpt u al een heel eind op weg.”

Zelf aan de slag: drie krachtlijnen

“Met gezond verstand en enkele hulpmiddelen kunt u veel in eigen handen nemen. En dat hoeft niet omslachtig of tijdrovend te zijn. Houd bij uw analyse rekening met drie krachtlijnen: breng de vijf A’s in kaart (arbeidsinhoud, -voorwaarden, -verhoudingen, -omstandigheden en -organisatie), betrek uw medewerkers bij dit proces en formuleer concrete maatregelen. Niet helemaal zeker of uw actieplan optimaal is? Laat dan uw externe dienst de adviezen bekijken en ze waar nodig scherper stellen.”

Schakel professionele expertise in

“U kunt uw risicoanalyse en actieplan ook volledig uitbesteden. Een stapsgewijze aanpak op maat werkt het best. Daarbij worden eerst uw specifieke uitdagingen bepaald, waarna u actiepunten aangereikt krijgt. Voorbeelden zijn opleidingen rond veerkracht, individuele begeleiding van medewerkers met een burn-out en coaching om opnieuw aan de slag te gaan.”

Mensura inspireert en helpt u om samen uw medewerkers beter, langer en gezonder inzetbaar te houden. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid reikt Mensura u advies, oplossingen en diensten aan op maat van uw bedrijf.

Deze expertise werd aangeboden door  Mensura

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels