Uw voertuig is verzekerd. Maar wat met de vervoerde goederen?

Uw voertuig is verzekerd. Maar wat met de vervoerde goederen?

Vraag en antwoord - Induver

Uw (lichte) vrachtwagen moet plotseling remmen, wordt betrokken in een aanrijding, of wordt leeggeroofd. Uw voertuig is verzekerd. De vervoerde lading (materialen, gereedschappen, werftuigen, koopwaren, …) is echter eveneens behoorlijk gehavend of verdwenen.

Wie gaat deze schade betalen? 

Indien er een aansprakelijke tegen­partij betrokken is, kan uw schade hierop verhaald worden. Dit kan echter lang duren en succes is niet gegarandeerd. Intussen draagt u de kosten zelf. Is er geen aansprakelijke tegenpartij, of bent u zélf aansprakelijk, dan blijft u in de kou staan.

Oplossing: een goederentransport-verzekering 

Een degelijke goederentransportverzekering zorgt in bovenstaande gevallen voor snelle vergoeding van de schade aan de vervoerde lading. Het aansprakelijkheidsvraagstuk neemt de verzekeraar achteraf voor zijn rekening.

Welke gevaren verzekert dergelijke goederentransport-verzekering?

De goederentransportverzekering dekt de materiële beschadigingen aan of verliezen van de vervoerde lading, veroorzaakt door en tijdens het transport. De verzekering kan zowel in “alle risico’s” als in “genoemde gevaren”.

Hoe lang bent u verzekerd?

De verzekering neemt in principe aanvang op het ogenblik dat de goederen geladen zijn in het voertuig en duurt tot ze op bestemming aankomen. In dit traject kan ook een tussentijds verblijf of tijdelijk oponthoud mee verzekerd worden (bvb. een overnachting tijdens een lange rit naar een buitenlandse bestemming). De waarborg kan verder ook “uitgerekt” worden tot de risico’s van schade bij het laden en lossen.

Hoeveel kost dit?

Uiteraard is de premie voor dergelijke verzekering afhankelijk van verschillende parameters: aard van de te vervoeren goederen, verzekerde waarde, eventuele beveiligingsmaatregelen die wel of niet genomen zijn, territorium, en de verleende waarborgen (genoemde gevaren of alle risico’s). De inhoud van een lichte vrachtwagen kan reeds verzekerd worden vanaf een premie van 100€.

Hermine Bové Hermine Bové is Account Manager bij Induver.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels