Capnoord: netwerken in een kwalitatieve ambiance

Capnoord: netwerken in een kwalitatieve ambiance

Regio: Noorderkempen

“CAP Noord vzw is een netwerk voor ondernemers, vrije beroepen en kaderleden uit Kapellen, Stabroek, Ekeren, Mariaburg en Noord-Antwerpen. Onze aanpak valt in de smaak: op anderhalf jaar tijd groeide het aantal geregistreerde leden tot meer dan 400,” vertellen voorzitter Luc Devriese - tevens schepen in Kapellen - en secretaris Dave Van Calster.

STERCK. Wat is het doel en het opzet van CAP Noord?

“We verschillen niet echt van andere ondernemersclubs, alleen vullen wij een gat in de markt. Er bestonden al zakelijke netwerken in Brasschaat en Kalmthout maar nog niet in onze regio. Het doel is om mensen samen te brengen op een locatie waar ze kunnen netwerken in een gezellige sfeer met een culinair aanbod op een kwalitatief niveau. Een interessante spreker geeft een bijkomende meerwaarde. Mensen krijgen waar voor hun geld. Dit ‘eenvoudige’ maar kwalitatieve concept willen we ook in de toekomst zo behouden. Vanzelfsprekend trachten we steeds verbeteringen aan te brengen waar het nodig is om onze organisatie verder te optimaliseren. Met het bestuur denken we na hoe we nog nieuwe invalshoeken kunnen introduceren, bijvoorbeeld een ander format waarbij nog dieper kan ingegaan worden op een bepaalde problematiek of vraagstuk vanuit onze leden.”

Netwerking en informeren

STERCK. Hoe ziet de werking van CAP Noord eruit? Welke activiteiten staan er op het programma?

“We organiseren drie netwerkevents per jaar en zoeken steeds naar een andere boeiende locatie en spreker. Wij waren onder meer te gast bij de firma Aertssen en Eddy Bruyninckx, CEO van het Gemeentelijk Autonoom Havenbedrijf, was een gastspreker. Maar we verwelkomden ook al komiek Steven Goedgebeur. Volgend jaar staan onder andere een bezoek aan het nieuwe Havenhuis op het programma en ontvangen we Jacques Vandermeiren, de nieuwe CEO van het Antwerps havenbedrijf, als gastspreker. In juni staat een culinair event op stapel in kasteel Wolvenbos en in september organiseren we een wijnavond bij een plaatselijke ondernemer, met BASF-topman Wouter De Geest als gastspreker.”

STERCK. Wie kan zich bij jullie vereniging aansluiten?

“Wij mikken vooral op zaakvoerders en kaderleden van bedrijven uit de regio of woonachtig in de regio. Momenteel tellen we meer dan 400 geregistreerde leden op onze mailinglijst, een goede mix tussen mannen en vrouwen. Voor een event krijgen leden een e-mail toegestuurd waarbij ze ook nog vrienden of collega’s kunnen uitnodigen. Het aantal effectieve, betalende gasten op events varieert tussen de 250 à 320 personen. Voor ons is dit wel een onverhoopt succes en een teken dat er een behoefte is aan een dergelijk initiatief. Bij het laatste event hadden we het hoogst aantal deelnemers. Dat betekent dat we nog steeds in de lift zitten, van een neerwaartse spiraal is absoluut geen sprake.”

Het aantal effectieve, betalende gasten op events varieert tussen de 250 en 300.

Gedragen door ondernemers

STERCK. Er bestaan al heel wat soortgelijke verenigingen en organisaties. Waarmee maakt CAP Noord het verschil?

“Wij zijn een transparante, apolitieke club. Wij staan open voor iedereen en in principe weigeren wij niemand. Als zakelijk netwerk vullen we in ieder geval een leemte op in de regio. We vinden het belangrijk dat het initiatief volledig gedragen wordt door de ondernemers zelf. Elf bestuursleden verzorgen de organisatie van de events. CAP Noord is geen commerciële organisatie. Wij zijn een vzw en het is niet onze bedoeling om geld te verdienen aan onze organisatie. We draaien break-even en dat is voor ons voldoende.”

STERCK. Wat zijn de belangrijkste actiepunten van CAP Noord?

“Naast ons hoofddoel trachten we elk jaar een actie te realiseren voor een goed doel. Vorig jaar ging de opbrengst hiervan naar Zorgboerderij Meander uit Kapellen. Anderzijds willen wij met ons LinkedIn-profiel ook een forum zijn voor onze leden waar ze collega’s kunnen contacteren of zoekvragen kunnen stellen.”

STERCK. Wat zijn de belangrijkste pijnpunten/problemen voor ondernemers in de regio Antwerpen-Noord?

“Het vinden van de juiste medewerkers is zeker één van onze voornaamste problemen, maar dat geldt uiteraard ook voor andere regio’s en voor uiteenlopende sectoren. Vooral voor technische jobs is er een acuut tekort. Er is duidelijk een onevenwicht tussen de uitstroom uit het onderwijs en de vraag van bedrijven. Ook mobiliteit blijft een pijnpunt, zeker voor bedrijven in de haven, maar ook in de dorpskernen van alle gemeenten in Antwerpen-Noord. Recent is hier nog een groot bedrijf vertrokken omwille van de mobiliteitsproblemen. Wij hopen dat de aanleg van de NX en het aansluitingscomplex op de A12 voor een ontlasting kunnen zorgen van de dorpskernen.

Wij opereren in een economisch actieve regio, net buiten Antwerpen maar met een zeer sterke interactie met de stad en de haven. Door ondernemers samen te brengen hopen wij ons steentje bij te dragen aan een verdere groei van de economie in onze streek.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels