Céline Michoel
Céline Michoel

Céline Michoel

Stercke vrouwen

… staat al meer dan 7 jaar haar mannetje in een echte mannenwereld. Samen met echtgenoot Diether leidt ze Roefs Group, een bundeling van bedrijven in ruimen en reinigen. De Ruyte milieu is opgericht in 2009, Roefs is er aan toegevoegd in 2012 en sinds juli 2015, na de overname van Cleaning & Company, werken de bedrijven samen onder de naam Roefs Group.

Céline is samen met haar echtgenoot zaakvoerder. Zij zorgt voor de administratie en het personeel, hij neemt de planning en opvolging ervan op zich. “Als koppel samenwerken lukt prima. Kleine frustraties worden sneller uitgesproken dan wanneer we geen partners zouden zijn. Wij doen echt alles als team met als doel een succesvolle zaak te hebben. We vullen mekaar aan, elk met zijn sterktes en minpuntjes. Toch merk ik dat het voor de buitenwereld en sommige personeelsleden lastiger is om mij als zaakvoerder te beschouwen. Ik ben Diethers secretaresse niet, ik doe veel meer dan zijn agenda beheren. Ik heb deze zaak mee opgericht en gecreeërd. Sommige van onze werknemers hebben het moeilijk om een vrouw als baas te aanvaarden. Als ik iets vraag of advies geef, durven ze al eens bij mijn man te checken of dat wel klopt.”

Visie en aanpak?

“Vrouwen zijn minder vergevingsgezind: als het vertrouwen met een werknemer geschaad is, is dat moeilijk terug te winnen. Bij mannen gaat zoiets veel sneller. Maar als ze opmerkingen of bedenkingen hebben, komen ze sneller bij mij aankloppen dan bij mijn echtgenoot. Ik stel mezelf niet in vraag en wil tussen de mensen staan. Persoonlijk contact is enorm belangrijk voor mij. Wij hebben maar weinig ploegleiders, het is moeilijk ons ‘kindje’ los te laten en houden liever zelf alles goed in de gaten.”

Combinatie gezinsleven?

“We hebben twee kinderen, eentje van 5 en eentje van 2,5 jaar oud. Op woensdag ben ik daarom meestal thuis. Doordat we als koppel samenwerken, nemen we wel sommige frustraties van het werk mee naar huis, en dat is natuurlijk jammer. Je blijft telefoons en mails opvolgen, op reis gaan is moeilijk want we kunnen de zaak moeilijk onbeheerd achterlaten. Gelukkig heb ik een goede ‘nanny’ waarop ik kan rekenen, anders zou het echt niet lukken. Ik merk wel dat de oudste het soms lastig vindt dat wij zoveel werken. Als hij ‘s ochtends vraagt of ik op tijd thuis zal zijn om ‘m in zijn bedje te steken, vind ik dat enorm moeilijk. De kinderen hoeven de zaak zeker niet over te nemen, zij moeten vooral doen wat ze zelf willen.”

Trots?

“Ik ben enorm trots op wat we bereikt hebben, maar het is echt ons gezamenlijke project. Groeien is nog mogelijk, het werk blijft maar komen. Maar je hebt wel een olifantenvel nodig als vrouw in deze sector. Daarnaast bestaat er ook niet echt een leidraad die je op weg helpt door de rompslomp, wat heel wat stress met zich meebrengt. Aan vrouwen die zich in een mannenwereld wagen kan ik drie tips geven: informeer je goed, sta sterk in je schoenen maar vooral: blijf wie je bent.”

Blijf wie je bent.
Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels