Een discrete of onzichtbare camera: mag dat wel?

Een discrete of onzichtbare camera: mag dat wel?

Vraag & antwoord

Het grootste verlies dat elk bedrijf lijdt is de interne derving: het interne verlies van tijd, geld en goederen door toedoen van eigen medewerkers. De wetgeving rond het gebruik van camera’s op de werkvloer (de zgn. cao 68) bepaalt dat deze alleen gebruikt morgen worden mits individuele afspraken met elke werknemer of via met de vakbond afgesproken consensus. Ze mogen alleen gebruikt worden om ‘loon naar werken te bepalen, productieprocessen te optimaliseren, en interne ontvreemding vast te stellen’. 

Als iedereen weet waar welke camera hangt, heeft een dergelijke investering echter geen enkel nut. Men gaat niet stelen onder het oog van de camera. Daarom is het aangewezen om in uw cameraplan ook een aantal discreet opgestelde en verborgen camera’s te gebruiken. Reeds 25 jaar lang maken velen honderden klanten met groot succes gebruik van deze mogelijkheid. 

3 gouden argumenten

Als ondernemer moet u weten dat de informatie die u met behulp van deze discrete camera’s bekomt, niet rechtstreeks gebruikt kan worden als bewijsmateriaal. U kan echter een enkele gouden argumenten gebruiken waardoor deze informatie wel uiterst doeltreffend wordt. U kan zeggen dat u de door de camera vastgestelde feiten zelf gezien heeft, bijvoorbeeld door het raam of door een openstaande deur. U kan zeggen dat collega-werknemers het u zijn komen vertellen of dat bepaalde klanten malversaties hebben vastgesteld, en dit zonder dat u hierbij namen noemt. Tegen dergelijke argumenten valt niets in te brengen. 

Een discrete camera is per definitie niet zichtbaar en daardoor goedkoper. De camera’s zijn zo discreet dat alle vergaarde bewijslast niet van de camera hoeft te komen door het gebruik van één van de drie bovenvermelde excuses. De medewerker gaat nooit weten dat hij door een camera betrapt is en gaat ook nooit weten dat deze ergens hangt, anders wordt de investering waardeloos. 

Ook voor externe feiten

De discrete camera’s worden ook voor andere zaken gebruikt, zoals bij een inbraak, een overval of een winkeldiefstal. In dat laatste geval vaak in combinatie met (gratis geplaatste) zichtbare nepcamera’s, waarbij de dief zich afwendt van de zichtbare camera en de diefstal pleegt voor het oog van de onzichtbare camera. Zo zijn er al tal van zware feiten opgelost met behulp van de discrete camera.

TomGeldof Tom Geldof is zaakvoerder van Aseq, Experts in Security, en bewijst al 25 jaar het nut van discrete, onzichtbare camera’s.

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels