Polemieck
Eddy Van Camp

Polemieck

Zwarte Pieten en Trump

Dat Donald Trump verkozen is, zal u intussen wellicht al weten. Het baart me zorgen, maar ik weet vandaag eigenlijk nog niet dewelke. De zaak die mij en ongetwijfeld ook u als ondernemer echter al weken bezig houdt, is de vaststelling dat Zwarte Piet uit onze samenleving wordt verbannen. Blijkbaar zijn er in de maatschappij een aantal elitaire denkers die het nodig vinden om de gemeenschap normen op te dringen en oplossingen te zoeken voor problemen die niet bestaan. 

Mijn vriend Sam, die bij de Antwerpse reinigingsdienst werkt, verliest in elk geval een aangename bijverdienste. Hij behoorde immers al jaren tot het Zwarte Pieten-gezelschap. Maar vermits hij, reeds vanaf zijn geboorte trouwens, zo zwart ziet als zoet wordt hij nu – positieve discriminatie is ook discriminatie – om die reden geweerd. De zwarte smikkel weren is blijkbaar nog niet goed genoeg. Ook de veelkleurige pagekledij met pofbroeken is een doorn in het oog want het verwijst blijkbaar naar koloniale slavenpraktijken. 

Als ik die gedachtegang doortrek vraag ik me af of in onze seculiere maatschappij de grote kindervriend zich eigenlijk nog wel kan voordoen als een aanverwante van de katholieke bisschop. Wordt het niet tijd dat de goede Sint als het hoofd van de federale politie wordt afgeschilderd? Of als de premier? Evenzeer is de vraag of het nog een man moet zijn? Wat met de gendergelijkheid? Hoog tijd toch voor een transgender die de kinderen kan benaderen vanuit zijn dubbele persoonlijkheid? Persoonlijk heb ik trouwens veel moeite met Kabouter Plop: een echte belediging voor alle mensen met een kleine gestalte en ik wil ook een decreet dat verbiedt dat de wolf in allerhande sprookjes nog langer wordt afgeschilderd als een dieronvriendelijk creatuur. In één moeite door: waarom moet een kikker altijd gekust worden door een prinses in plaats van door een prins? 

U merkt het, beste ondernemende lezer: er is nog veel werk aan de winkel. En u die dacht dat u met iets belangrijks bezig was? Think again. Het echte gevaar komt mijn inziens trouwens uit een andere hoek: het gevaar van het leidinggevende en moraliserende establishment dat ons opzadelt met al te veel politieke correctheid. Als de verkiezing van Trump ons al iets duidelijk maakte dan is het wel de verwerping van precies dat establishment waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor Wilders in Nederland of Le Pen in Frankrijk. Het is een kwestie van tijd vooraleer Van Rossem zijn rentree maakt in onze politiek arena’s.

En terwijl we bakkeleien over Zwarte Pieten en consoorten, slagen we er niet in de begroting in orde te krijgen, blijft onze belastingdruk bij de hoogste ter wereld, stapelen onze staatsschulden zich jaar na jaar op en sluiten buitenlandse ondernemingen de deuren. Ach, vroeger konden we nog hopen dat Zwarte Piet de verantwoordelijke stoute kindjes in zijn zak zou stoppen, maar … juist ja.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels