Toegangs controle in opmars
Gust Dierckx

Toegangs controle in opmars

Praktijck: DNCS

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om sleutels helemaal te verbannen omdat men daar na verloop van tijd totaal geen controle meer over heeft. Toegangscontrole via badge of vingerafdruk is veel eenvoudiger te beheren en biedt tal van voordelen op vlak van veiligheid, controle, gemakkelijke installeerbaarheid, ... Het is dan ook sterk in opmars. 

Daarbij zijn er in grote lijnen drie soorten systemen op de markt: 

  • Een high-end platform waarin branddetectie, alarm en camerabewaking geïntegreerd worden. Dit is meestal modulair opgebouwd zodat men toepassingen kan aansluiten op basis van individuele behoefte. Het kan als managementsysteem gebruikt worden voor meerdere gebouwen. De toepassingen zijn vrijwel onbeperkt: van klassieke toegangscontrole tot beheer van licht en verwarming, het toewijzen van parkeerplaatsen aan voertuigen, registratie van bezoekers, nummerplaatherkenning, … Deze high-endsystemen zijn oorspronkelijk gebouwd voor multinationals, maar zijn vandaag ook steeds meer toepasbaar voor kmo’s. 

  • Daarnaast is er de standaard toegangscontrole met badge om personen toegang te verlenen tot specifieke locaties. Het systeem kan al dan niet gekoppeld worden aan camerabeelden als bijkomende controle. De standaardoplossing kan eveneens modulair opgebouwd worden met aanwezigheidsregistratie, … Dit soort geavanceerde toegangscontrole laat toe om bijvoorbeeld exact te zien hoelang iemand aan een bepaald project of een bepaalde machine gewerkt heeft of in een bepaalde ruimte geweest is. Het geeft daardoor een onmiddellijke ROI. Deze vorm van toegangscontrole is bijvoorbeeld heel interessant in industriële omgevingen waar mensen zich op verschillende locaties van de site bevinden.

  • De laatste tijd maakt controle via vingerafdruk een sterke opgang. Deze oplossing is prijs/kwaliteit gezien een stuk interessanter dan vijftal jaar geleden omdat de kwaliteit van de vingerafdrukken vandaag een veel hoger niveau haalt. Het is heel interessant omdat je – in tegenstelling tot een badge - je vingerafdruk altijd bij hebt en uiteraard nooit kan verliezen. Het beheer ervan is eenvoudig en overzichtelijk. De toepassing is handig op bouwwerven of in kantoorgebouwen waar bijvoorbeeld veel interimkrachten werken. Het is ook uitermate geschikt voor gebruik op meerdere locaties. 

Welke keuze maken? 

Een onderneming bepaalt zijn keuze het best op basis van de specifieke individuele behoefte. In een standaard kantooromgeving waar de juiste mensen gewoon op de juiste plaatsen binnen moeten kunnen, kan een standaardoplossing volstaan. Wie heel specifiek bepaalde toegang wil toewijzen zoals in de petrochemie en in ziekenhuizen kijkt best voor een meer high-end oplossing. Voor elk vraagstuk is er een oplossing. 

Een professional die de markt goed kent, kan voor uw specifieke situatie heel wat bijkomende mogelijkheden aanreiken die de ROI van uw systeem meteen een flink stuk verhogen. Hou er in elk geval rekening mee dat u steeds de juiste veiligheidsprotocols volgt. Zo moet een outdoor toegangscontrole bijvoorbeeld altijd over de juiste beveiliging beschikken die niet eenvoudig te overbruggen is door mensen met slechte bedoelingen. Kies daarom steeds voor een erkend installateur die de markt grondig kent.

Deze expertise werd aangeboden door DNCS

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels