Financiering van innovatie
Danielle Baetens Grantadvice

Financiering van innovatie

Praktijck - Grant@vice

Innovatie is de motor van onze economie. Een waarheid als geen ander, maar hoe vind je de nodige financiering? Banken willen bewijzen dat iets zeker zal slagen en ­venture capitalists vragen een return die voor veel ondernemers te hoog is. Hoe begin je dan aan deze uitdaging?

Alles begint met een duidelijke missie en visie, waar sta je als bedrijf voor en hoe vul je dat in? Waar sta je op dit moment in de uitwerking van je strategie? Wat doen je ­concurrenten? Welke sociaal economische drivers bepalen de ­uitdagingen waar jullie voor staan? Welke zijn de Europese ambities en hoe gaat onze overheid daar mee om? Welke financiële steunmechanismen bieden de Vlaamse en Europese overheden aan ondernemers om haar eigen ambities waar te maken? Waar is de match? Het lijken allemaal moeilijke vragen, … op het eerste zicht.

Inderdaad, enkel op het eerste zicht … Zelfs al staat het niet expliciet in onze missie, noch in onze visie, zelfs als staat het niet zo in onze bedrijfsstrategie, … Als we wat dieper kijken, komt alles neer op het feit dat we winstgevend willen zijn. Wanneer we de gemene delers vinden in de betrachtingen van de verschillende spelers, dan leren we al snel dat veel factoren hand in hand gaan.

Durf groot kijken

Laten we meteen naar het hoogste niveau kijken. Waarom zou Europa in jouw bedrijf investeren? Waarom zou Europa zich als venture ­capitalist opstellen? Als investeerder die zelfs niet vraagt om het geld terug te betalen? Het antwoord is heel ­eenvoudig. Gemiddeld resulteert onderzoek maar in 10% van de gevallen in reële doorbraken, maar zonder in 10 projecten te investeren, zal ook dat ene project niet succesvol zijn. Europa neemt dat risico omdat dat ene bedrijf, die ene onderzoeksgroep of dat ene consortium wel succesvol kan zijn. Die ene speler kan het verschil maken tussen economische groei of niet. Voor elke Google van deze wereld zijn er een massa ideeën die gelanceerd werden maar niet succesvol waren. Europa is bereid daarin te investeren. Lijkt dat te groots voor jou? Neen, Europa, Vlaanderen en venture capitalists investeren ook in ‘gewone’ innovaties en dat zowel bij starters als grote ondernemingen. Ze willen juist al onze bedrijven steunen in hun ambities. 

Een wervende tekst 

Als je een bedrijf onder de arm neemt om een service te leveren, dan wil je weten wat je gaat krijgen, je wil een duidelijke offerte, goed ­gemotiveerd en liefst met referenties. 

Wel, Europa, Vlaanderen en welke venture capitalist ook, zijn daarin niet verschillend. Ze willen dat je gelooft in je eigen verhaal, dat je ­credentials kan voorleggen zodat jullie samen aan een toekomst kunnen bouwen op een gezonde economische basis met een win voor alle partijen. Schrijf dus die wervende tekst of laat je erin begeleiden door een professionele partner. Het is elke dag het juiste moment om eraan te beginnen. Maar hoe eerder je dat doet, hoe meer voorsprong je opbouwt. Pluk die dag, grijp dat moment!

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels