De juiste vloerisolatie?
Stephan Peeters Vraag & Antwoord - Applis

De juiste vloerisolatie?

Vraag & Antwoord - Applis

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag naar de beste vloerisolatie. Alles hangt af van de functie van het gebouw en de eisen die je stelt aan de gebruikte materialen. Bouw je bijvoorbeeld een appartementsgebouw of een woonzorgcentrum? Dan is de akoestische isolatie minstens zo belangrijk als de thermische kwaliteit. En hecht je bijzonder veel belang aan duurzaamheid? Dan kies je voor ecologische alternatieven, zoals de drukvaste isolatieplaten in kurk of houtvezel.

Isolatiechape

De populariteit van PUR als isolatiemateriaal kreeg een knauw door de schaarste ervan op de markt. Vooral de bijhorende prijsstijging en de lange wachttijden zinderen nog na bij veel bouwheren. Bouwers kiezen daarom steeds meer voor een isolatiechape met korrels van geëxpandeerd polystyreen. Die EPS-chape vormt de eerste laag van de totale vloeropbouw.

Een isolatiechape op basis van EPS heeft een aantal interessante voordelen. Zo wordt de chape naadloos geplaatst en sluit die mooi aan alle leidingen aan. Voeg daarbij de hoge drukvastheid van zo’n EPS-chape en je weet dat scheuren of verzakkingen in de vloer geen kans maken. Dan is er nog de de thermische kwaliteit van het ­materiaal: de lambdawaarde van EPS bedraagt ongeveer 0,035 W/mK – dat is een uitstekende isolatiewaarde, hoewel PUR nog net iets beter scoort.

All-insystemen

Ook de all-insystemen voor vloeropbouw zitten in de lift. Die hebben een isolatiechape als basislaag, een laag akoestische vloerisolatie, vloerverwarming en een anhydrietchape als dekvloer. Die werk je dan af met alle soorten vloerbekleding. Het grote voordeel van zo’n all-insysteem is de snelle doorlooptijd van de plaatsing. Zeker bij verbouwingen is dat een enorm pluspunt, want elke dag dat je woning of handelszaak niet bereikbaar is, verlies je tijd en geld. Die snelle doorlooptijd is een aandachtspunt dat vaak over het hoofd gezien wordt. Je goed informeren is de boodschap.

Beantwoord door Applis

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels