Een performant IT-netwerk?
Gust Dierckx Praktijck - DNCS

Een performant IT-netwerk?

Praktijck - DNCS

Zodra een onderneming begint te groeien en almaar meer werknemers aanwerft, neemt ook de behoefte aan degelijke en vooral betrouwbare IT-netwerken toe. Zo kunnen uw klanten u ongestoord bereiken, bestellingen plaatsen en kunnen uw medewerkers gewoon doorgaan met hun werk. Omdat ze vooral focussen op hun corebusiness, vergeten bedrijfsleiders nog al eens het belang van hun IT-netwerken. Gust Dierckx, zaakvoerder van DNCS uit Gierle, brengt raad.

“Zowel bij een vaste als een tijdelijke opstelling - beurzen, evenementen, bouwwerven - speelt een professioneel aangelegd netwerk een cruciale rol. Bij de start heeft een bedrijf meestal genoeg aan een klein netwerk. In de loop der jaren wordt dat netwerk voortdurend maar vaak ondoordacht uitgebreid om de groei van het bedrijf te ondersteunen. Een slecht uitgebouwd netwerk zorgt voor veel frustratie en tijdverlies, zowel op kantoor als in de communicatie met klanten. Enkele indicaties van een slecht draaiend netwerk zijn onder meer een haperende parlofonie, de lange tijdsduur van een back-up of vertraging op het controlesysteem.”

Gevaren

Bovendien staat een netwerk voortdurend bloot aan gevaren van buitenaf: spyware, malware, hackers, virussen, … Ook cybercriminaliteit is een hot topic. “Een grondige beveiliging van uw netwerk garandeert dat hackers en virussen geen kans krijgen en dat uw informatie veilig en wel verzegeld is. Genoeg redenen om hier voldoende aandacht aan te besteden! Toch loopt het daar vaak fout, vooral dan bij kmo’s.”

Regelmatige update

“Daarom is het aangeraden om regelmatig de tijd te nemen voor een update: waar staat mijn bedrijf en welke behoeften heb ik voor mijn IT-netwerk? Wat zijn de nieuwe normen en toepassingen die gelden rond netwerken? Zijn de toegenomen data nog voldoende beschermd?”

Onafhankelijk rapport

Voor het oplossen van netwerkproblemen kan er best een beroep gedaan worden op IT-partners gespecialiseerd in het aanleggen van datanetwerken. Zij kunnen een onafhankelijk rapport opmaken. “Een rapport is een momentopname waarbij gebruik gemaakt wordt van intelligente software om metingen te doen. Bij een rapport stellen we ook een reeks suggesties voor. Dat kan gaan over het veranderen van provider, opwaardering van hardware, indicaties over een veilige back-up, aanbevelingen rond een firewall, ...”, licht Gust toe. “Testen van het IT-netwerk betekent niet dat de bedrijfsprocessen stilvallen. Vaak vinden testen ’s nachts of in het weekend plaats. Remote beheer - het beheren, controleren en bewaken van een netwerk op afstand - laat daarnaast toe om systemen optimaal te doen functioneren, en om storingen snel en doeltreffend op te lossen.”

Investering in bedrijfszekerheid

Bedrijfsleiders zien ­netwerken dikwijls als een extra kost. “Niets is minder waar, want een performant netwerk is een noodzakelijke investering in uw bedrijfszekerheid. Voor een ongestoord bedrijfsproces heeft u continuïteit van uw netwerk en systemen nodig.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels