Ingrid Stevens
Ingrid Stevens Stercke Vrouw - Ingrid Stevens

Ingrid Stevens

Stercke Vrouw - Ingrid Stevens

De financiële wereld wordt dan wel overheerst door mannen. Ingrid Stevens van Leo Stevens & Cie, Puur en Persoonlijk vermogensbeheer, bewijst dat ook vrouwen in die sector van aanpakken weten. Ze startte haar loopbaan in 1987, een week voor de beurscrash. Het werd meteen een flinke beproeving die ze met glans wist te doorstaan. En het effende haar pad voor een succesvolle carrière.

Leo Stevens & Cie kent een 70 jaar lange geschiedenis. Aanvankelijk was het familiebedrijf een traditionele wissel­agent. Vandaag is de onderneming geëvolueerd via een beursvennootschap naar een private banker die de vermogens van familiale en institutionele cliënten beheert.

Visie en aanpak?

“De laatste jaren noem ik mij graag een CPO. Als Chief ­People Officer ben ik vooral bezig met mensen. Ik luister naar cliënten, coach medewerkers, maak tijd om te netwerken en onderschrijf onze huiscultuur. We streven hier naar professionele excellentie in ons vermogensbeheer, maar hechten ook veel belang aan het menselijke contact waarbij de zorg en ommanteling van onze cliënten centraal staat. Daarin zie ik ook de kracht van het bedrijf. We stellen ons op als een compagnon de route en kijken verder dan cijfers. Niet het financiële, maar de financiële gemoedsrust primeert. We willen ook altijd iets meer doen. Zo geven wij met onze LS Academy onze cliënten en hun (klein)kinderen de kans om meer kennis op te doen over de financiële wereld en het beursgebeuren, maar ook over juridische zaken.”

Maken vrouwen het verschil?

“Het beursbestaan is een mannenwereld, maar het is net door sterk te blijven geloven in het vrouw zijn, dat er een mooie complementariteit ontstaat. Empathie speelt daar een belangrijke rol in. Ik ben ook actief in Febelfin, waar ik de nichespelers in de financiële sector vertegenwoordig. Daar hecht ik veel waarde aan de integriteit en het vertrouwens­herstel van die sector. Ook bij Leo Stevens & Cie is dat empathische aspect essentieel. We hebben immers twee oren en één mond, dus luisteren is zeker zo belangrijk. Samen met authenticiteit en oprechtheid heeft het de zaak doen groeien tot wat die nu is.

Bovendien is vermogen meer dan een cijfer. Het is een levenswerk, maar het maakt of kraakt ook levens. Financiële drama’s zorgen voor menselijk verdriet. Ik zie dat te vaak onnodig gebeuren. Om mensen een basiskennis rond het financiële en het juridische te voorzien, heb ik dan ook twee boeken geschreven. Eentje handelt over levensvragen, het andere over zorgvragen: ‘Waarom wettelijk samenwonen of toch liever trouwen?’, ‘Mijn vader dementeert, maar heeft nog niets geregeld. Wat nu?’. Empathie kan misschien wel als een zwakte beschouwd worden, maar via die boeken heb ik het naar een sterkte weten om te zetten.”

Combinatie gezinsleven?

“Ik heb steeds getracht overal het maximale uit te halen, zowel met de zaak als met mijn drie kinderen. Ik bracht hen naar school en ging hen nadien ook ophalen zodat we in de auto intens konden praten over hun leefwereld. Eens thuis hielp ik even met huiswerk en daarna ging ik weer aan het werk. Die flexibiliteit was mogelijk omdat ik mijn eigen bedrijf leid. Dat betekent ook wel dat mijn werk nooit ophoudt. Al hoop ik dat mijn kinderen dat nooit negatief hebben ervaren. Ze zien mij als een sterke vrouw die gedreven is in wat ze doet, professioneel en familiaal, maar die soms wel te gedreven is en moeilijk neen kan zeggen.”

Trots?

“Onze evolutie naar private banker en compagnon de route is een flinke prestatie. Cliënten vertrouwen ons. Ik zie Leo Stevens & Cie dan ook als een parel. Klein, sterk, met een aantrekkelijke uitstraling en een organische groei. Nu mijn dochter als vierde generatie in het familiebedrijf van start is gegaan, staan we klaar om ook de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Een nieuwe sterke vrouw die de financiële mannenwereld betreedt. Maar wat me echt een tevreden zakenvrouw zou maken, is de zekerheid dat de kinderen van mijn cliënten hun vermogen door onze kinderen beheerd willen zien.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels