Samenwerken is het sleutelwoord
Bart van de Pol & Boni Voorhelst Testimonial - Van de Pol - Bolckmans

Samenwerken is het sleutelwoord

Testimonial - Van de Pol - Bolckmans

Als één van de pioniers van het concept bouwteam is Bolckmans uit Hoogstraten al langer overtuigd van de meerwaarde van een intensieve samenwerking tussen de betrokken partijen in een bouwtraject. Ook het familiebedrijf Van de Pol uit Weelde, gespecialiseerd in transport & opslag, is enthousiast over het concept. Hun nieuwe hoofdzetel annex magazijn en werkplaats werd succesvol gerealiseerd in een bouwteamtraject.

Sinds de oprichting in 1962 is Van de Pol uitgegroeid tot een gezond bedrijf met een wagenpark van 26 trucks en 53 trailers. In de beginfase lag de focus op transport, sinds de jaren 90 maakt ook opslag deel uit van het aanbod met een beschikbare oppervlakte van 34.000 m². “Wij vervoeren zowat alles: farmaceutische producten, metalen, bouwmaterialen, … en dat zowel nationaal als internationaal. Kwaliteit, service en langetermijn­relaties vormen de kern van ons concept. Vanuit die waarden voelen wij ons zeer verwant met Bolckmans”, vertelt zaakvoerder Bart Van de Pol.

“Bij ons ligt de klemtoon op industriebouw met projecten over gans Vlaanderen. We kunnen daarvoor een beroep doen op 150 medewerkers”, zegt Boni Voorhelst, commercieel directeur bij Bolckmans. “Wij zijn gespecialiseerd in prefab structuren van hout, staal of beton of een combinatie ervan. Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat samenwerking tot een meerwaarde leidt. Probleemvoorkomend denken, eerder dan probleemoplossend, maakt van ons een atypische aannemer.”

Toegevoegde waarde

Bolckmans is steeds op zoek naar projecten waar ze een toegevoegde waarde kunnen bieden. Boni Voorhelst: “Bouwen is een complex verhaal. Daarom zetten wij sterk in op bouwteams waarbij alle betrokken partijen rond de tafel zitten. Met de focus op ieders eigen inbreng en ­deskundigheid leidt een dergelijke ­samenwerking tot een sterker verhaal.”

Bolckmans beschikt over een eigen engineeringsafdeling met stabiliteits­ingenieurs, architecten en een 3D-modelleur. “Op het niveau van werkvoorbereiding zitten we helemaal in het BIM-verhaal. We werken in deze fase 100% in een 3D-model, waarbij elk mogelijk conflict gedetecteerd wordt, nog voor het in werkelijkheid gebouwd is. Dat voorbereidingstraject kan iets langer duren, maar de faalkosten worden zo geminimaliseerd zodat de bouwheer van een zorgeloos bouwtraject geniet.”

Leerschool

Ervaringen in een bouwproject geven vaak aanleiding om het anders aan te pakken in een volgend bouwproject. “In 2012 hebben we samen met Bolckmans een nieuwbouw gerealiseerd op de klassieke manier”, vertelt Bart Van de Pol. “Doordat de plannen regelmatig wijzigden, liep het project vertraging op. Vandaar dat wij voor ons tweede bouwproject, een spiksplinternieuwe hoofdzetel, opteerden voor de ­bouwteamformule.” Concreet ging het over een eigentijds kantoorgebouw, een moderne werkplaats, een eigen carwash en een magazijn van 8.000 m2.

Inzet en betrokkenheid

“Deelname aan een bouwteam vraagt om een engagement van alle betrokkenen”, getuigt Bart Van de Pol. “Je moet van bij de aanvang transparant en eerlijk zijn over je inzet. Als zaakvoerder en bouwheer stelde ik me ter beschikking bij de wekelijkse vergaderingen, zowel tijdens het voorbereidingstraject als tijdens het eigenlijke bouwtraject. Mijn aanwezigheid was noodzakelijk om beslissingen te kunnen nemen en knopen door te hakken. Dankzij het bouwteam werd ik maximaal ontzorgd en kon ik me concentreren op mijn corebusiness.”

Klanten worden ambassadeurs

De aanpak van Bolckmans loont: jaarlijks wordt de omzet voor 65 à 70% bepaald door wederkerende klanten. “Daaruit blijkt een groot vertrouwen in onze manier van werken. Klanten worden op die manier ook onze ambassadeurs, of zoals wij ze graag noemen, klanten voor het leven”, besluit Boni Voorhelst.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels