Nieuwe digitale technieken
Repro Sector - Bouw - Repro

Nieuwe digitale technieken

Sector - Bouw - Repro

De digitalisering sijpelt overal binnen, ook in de bouwsector. Nieuwe technieken schieten als paddestoelen uit de grond, maar zijn ze ook nuttig, efficiënt en gebruiksvriendelijk? Volgens Repro wel. Het familiebedrijf uit Merksem, gespecialiseerd in copyshop, kantoormateriaal, meetgerief en teken & plan, haalt daarbij drie voorbeelden aan:  3D-scanners, grootformaatprinters en grootformaatscanners.

BIM, oftewel Building Information Modelling: het is een trend in de bouwsector waarbij een digitaal model van een bouwwerk wordt gevormd. Na één meting worden alle data op één platform gebundeld dat voor alle instanties beschikbaar kan worden gesteld. Het verlaagt de logistieke kost aanzienlijk en zorgt bovendien voor een efficiëntere werking. Benodigdheden? Een 3D-scanner.

Virtueel bouwen in een handomdraai

Een 3D-laserscanner neemt rondom op een site HDR-foto’s. De verzamelde gegevens worden draadloos en zonder vertraging doorgegeven aan een werkstation. Op enkele minuten tijd wordt dan alles omgezet in een overzichtelijke 3D-puntenwolk. Aan de hand van de juiste hard- en software kan men nadien virtueel door de projecten navigeren, de kleinste details weergeven en alle gewenste metingen opvragen.

Repro, dat bijna 50 jaar bestaat, verkoopt die toestellen en programma’s niet alleen, ze stellen deze ook beschikbaar om te huren. Daarnaast geeft de zaak professioneel advies en opleidingen rond het gebruik ervan. Zaakvoerders Jan en Filip Leunis: “Met een 3D-scanner wordt in een mum van tijd een on-site registratie gerealiseerd. Vooral voor complexe vormen of moeilijk toegankelijke plaatsen is zo’n scanner de ideale oplossing. Ook volledige gebouwen en objecten kunnen worden gescand. Zo weet je op voorhand of installaties in een bepaalde ruimte passen, zonder daarvoor nogmaals metingen te moeten doen. Alle afmetingen zijn tot in de kleinste details aanwezig op eenzelfde platform. Van daaruit kunnen 2D CAD-plannen of volledige 3D-modellen worden opgesteld. De foutenbalast verdwijnt nagenoeg en ook vergaderingen verlopen sneller en gemakkelijker.”

Spring op de digitale kar

Ook grootformaatprinting wint steeds aan populariteit. Een verschuiving in de bouwsector ligt daarvoor aan de basis. Vroeger printten architecten namelijk alle plannen af en overhandigden ze die persoonlijk aan de vakmensen die op de werf actief zijn. Nu heeft iedereen de plannen al in zijn bezit via mail. Dat bemoeilijkt de situatie voor de afwerkers, want ondanks de digitalisering blijft een papieren plan voor hen een handige tool. Velen hebben echter niet de juiste apparatuur om de plannen zelf te printen.

Sector_Bouw_Repro

“Een architectenplan heeft immers aanzienlijke afmetingen en moet bovendien gevouwen worden. In zo’n geval is een plotter nodig, een groter toestel dat technische tekeningen feilloos kan afprinten. Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel kan er te rade worden gegaan bij ons gespecialiseerd copycenter, ofwel win je advies in en schaf je er zelf eentje aan. In beide gevallen kan Repro van dienst zijn. Blijft het aantal printsessies per maand beperkt, dan is het interessanter om ons het digitale bestand te bezorgen. Wij leveren het plan de volgende dag. Ga je de plotter meer gebruiken of heb je plannen sneller nodig, dan is het aangeraden om zelf eentje aan te schaffen. We raden daarbij wel aan om voldoende advies in te winnen. Wat zijn de behoeften? Wat is het budget? Komt de investering op het juiste moment? Aan de hand van enkele vragen kunnen we een perfecte oplossing bieden. We zien het zeker als een haalbare kaart voor ondernemingen die met meten bezig zijn.”

Sector_Bouw_Repro

De plotter kan ook een upgrade krijgen met een scan. Plannen worden zo op een kwartier tijd digitaal omgezet en alle offline data komt online beschikbaar met de juiste afmetingen. “Zeker bij renovatieprojecten of huizen met specialere afwerkingen is dit interessant. Je kan meteen op je computer beginnen verwerken.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels