Gediversifieerde bouwspecialist
Joeri Schellens, Bert Lenaerts & Ronny Eijckmans Regio - GMD - Vanhout

Gediversifieerde bouwspecialist

Regio - Geel Mol Dessel - Vanhout

Vanhout nv uit Geel bestaat 90 jaar en groeide uit tot een gerenommeerde en gediversifieerde bouwgroep, actief in een brede waaier van bouwsegmenten: zorgprojecten, kantoorgebouwen, residentiële projecten en industriële productie-eenheden. Met circa 500 medewerkers realiseert Vanhout een omzet van 200 miljoen euro. Daarmee is het één van de grootste bedrijven in de regio Geel-Mol-Dessel.

Na twaalf jaar aan het roer van Vanhout te hebben gestaan, gaf Jef Lembrechts eind 2017 de fakkel door aan een ­driekoppig directiecomité: Joeri ­Schellens, Ronny Eijckmans en Bert Lenaerts. Met respect voor de traditie van het bedrijf trekt het directiecomité volop de kaart van groei en innovatie. Bert Lenaerts vertelt aan STERCK hoe Vanhout evolueert in een wereld die verandert aan een razendsnel tempo.

Het succes van de bouwteamformule hangt samen met de toenemende complexiteit van een bouwproject.

STERCK. Sinds 1986 maakt Vanhout deel uit van de BESIX Group, de grootste Belgische bouwgroep. Wat betekent dat voor de activiteiten van Vanhout?

Lenaerts: “Met de overname door BESIX veranderde de strategie van Vanhout. Voordien was het voornamelijk actief in de openbare sector, sinds 1986 begeven wij ons ook op de privémarkt. Ook de aanpak veranderde en de eerste ideeën rond de bouwteamformule rijpten toen. Intussen zit die bouwteamformule in ons DNA, alle medewerkers zijn ervan doordrongen. Het bouwteamconcept is de rode draad doorheen ons verhaal en fungeert als een kwaliteitscontract naar onze klanten toe.”

STERCK. Wat zijn de belangrijkste ­voordelen van het concept?

Lenaerts: “Het succes van de bouwteamformule hangt samen met de toenemende complexiteit van bouwtechnieken, energieoplossingen, regelgeving en andere parameters. Van de hoofdrolspelers in een bouwproject beschikt geen enkele partij nog over alle expertise die nodig is om een vlekkeloze afloop te garanderen. Een bouwteam is de oplossing. Van in de ontwerpfase tot aan de oplevering is er continue uitwisseling van expertise. Zo wordt het ontwerp geoptimaliseerd en kan de uitvoering vlotter verlopen. De permanente wisselwerking zorgt ook voor een gezamenlijk engagement om het werk tijdig en binnen budget tot een goed einde te brengen.”

Diverse afdelingen

STERCK. Vanhout is veel meer dan een ­aannemer. In welke domeinen zijn jullie nog actief?

Lenaerts: “Nauw aansluitend bij de bouwactiviteiten runt de Groep Vanhout een reeks gespecialiseerde bedrijven met een specifiek welomlijnd aanbod. Vanhout Projects is onze vastgoedspecialist met oog voor de toekomst. Bij projectontwikkeling worden maatschappelijke, sociale en ecologische dimensies steeds belangrijker. Onze afdeling Lokale Ontwikkeling ontwikkelt residentiële projecten vanaf een tiental wooneenheden in de ruime regio rond Geel. De afdeling PPS-DBFM doet in heel Vlaanderen en Brussel aan gebiedsontwikkeling, inbreiding en transformaties van projectsites, dit in samenwerking met publieke en private partners. In beide gevallen neemt Vanhout Projects het project vanaf het eerste contact tot de eindoplevering volledig in handen. Wij activeren ook alle andere betrokken partijen zoals grondeigenaars, architecten, studiebureaus, overheden, investeerders, uitbaters en gebruikers.”

Joeri_Schellens_Bert_Lenaerts_Ronny_Eijckmans

STERCK. Wat zijn de activiteiten van ­Vanhout Facilities?

Lenaerts: “Met Vanhout Facilities bieden wij al jaren een allesomvattende service voor zowel technisch als bouwkundig onderhoud, rekening houdend met een zo laag mogelijke Total Cost of Ownership. Vanhout ­Facilities is vooral actief in het kader van DBM- of DBFM-­opdrachten (Design Build Finance ­Maintain) waarbij we naast de bouw betrokken zijn in de ontwerp­fase en zorgen voor het onderhoud.”

STERCK. In 2018 deed Vanhout een acquisitie met De Bie–Veba. Op welk terrein is die onderneming actief?

Lenaerts: “De Bie-Veba uit Aartselaar is gespecialiseerd in plaatsing, onderhoud, herstelling en renovatie van HVAC- en sanitaire installaties, vooral in appartements-, ­industrie- en kantoorgebouwen.”

STERCK. Jullie runnen ook het interieurbedrijf HBS?

Lenaerts: “Klanten die hoge eisen stellen aan de afwerking van schrijnwerk, interieur en meubilair en die tegelijk van de aannemer een grote flexibiliteit en engagement van timing vereisen, vinden hun weg naar HBS. Het orderboek van HBS is goed gevuld. Jaar na jaar kan HBS mooie resultaten voorleggen.”

STERCK. Vanuit S&R is Vanhout ook betrokken bij publieke zewembadprojecten. Hoe evolueert die markt?

Lenaerts: “Vanuit S&R – opgericht in 2003 - ontwikkelen en exploiteren wij sport- en recreatiecentra in publiek-­private samenwerking (PPS). Gemeenten kunnen bij ons terecht voor het ontwerp, de bouw en de financiering van hun sportinfrastructuur tot en met het onderhoud en de uitbating ervan gedurende dertig jaar. Ons doel is een ­succesvolle partner te zijn in het aanbieden van totaaloplossingen op maat van de klant. We hebben ondertussen acht zwembaden gerealiseerd en jaarlijks dient er zich nog een nieuw zwembadproject aan in het kader van S&R.”

We zijn ervan overtuigd dat er meer moet ingezet worden op geïndustrialiseerde bouwoplossingen zoals modulair en rationeel bouwen.

Energieneutraal bouwen

STERCK. Tegen 2050 moeten alle woongebouwen in Europa ­energieneutraal zijn. Welke ambitie hebben jullie op dat vlak?

Lenaerts: “Het is slim om nu al bij elk bouw- of verbouwproject prioriteit te geven aan het energetisch ­concept. Al was het maar om de investering te beschermen, want energie-inefficiënte woningen zullen de komende jaren en decennia snel in waarde dalen. In de zomer van 2017 nam Vanhout een meerderheidsparticipatie in het bedrijf Energieconcepten. De onderneming was tot dan vooral actief op de particuliere markt, maar kan door de participatie van ­Vanhout ook doorgroeien op de professionele markt.”

STERCK. Welke specifieke tools zet Vanhout in bij de realisatie van energie­neutrale woningen?

Lenaerts: “Met de Litobox bieden wij nu al de eerste totaaloplossing aan voor energieneutraal bouwen. De Litobox combineert de technieken van een warmtepomp, ­zonneboiler, PV-installatie, batterijopslag, regenwaterfiltering, ventilatie, elektrische uitrusting in één toestel. De compacte box van 3 vierkante meter wordt op minder dan één uur geplaatst op de werf.”

STERCK. Hoe past de afdeling Isofoam & Isochape in het energieverhaal?

Lenaerts: “Isofoam & Isochape zijn onze professionele niche­specialisten in het aanbrengen van vloer- en tussenisolatie, voornamelijk in appartementsgebouwen. Bij Isofoam gaat het om gespoten isolatie met polyurethaan, bij Isochape om een isolerende mortel met geëxpandeerd polystyreen.”

Vanhout
1 bouwgroep
8 bedrijven
  • Vanhout Projects
  • HBS
  • Energieconcepten
  • De Bie-Veba
  • Vanhout Facilities
  • Isofoam
  • Isochape
  • Belemco

STERCK. Waar liggen de groeikansen voor Vanhout?

Lenaerts: “Momenteel heerst er een grote bedrijvigheid in de bouwsector. De risico’s zijn evenwel hoog en de marges liggen laag. Wij zijn ervan overtuigd dat er meer moet ingezet worden op geïndustrialiseerde bouwoplossingen. Modulair en rationeel bouwen zijn daarvan een aspect. We moeten blijven zoeken naar gestandaardiseerde, geïndustrialiseerde bouwoplossingen. Met intelligente bouwstenen kunnen we faalkosten beperken.”

STERCK. Jullie gingen ook in zee met Belemco?

In samenspraak tussen de directies van BESIX Group, Vanhout en Belemco werd in april 2018 beslist om een nauwere samenwerking op te zetten tussen Vanhout en Belemco. Sinds de overname van Heijmans België door BESIX Group hebben we immers vastgesteld dat Belemco (het vroegere Heijmans Bouw) meer en meer actief is in dezelfde markten als Vanhout. Daarnaast zien we ook mogelijke synergiën tussen Vanhout en Belemco. Intussen werden in aanbestedingsfase reeds verschillende projecten ingediend door de THV Vanhout-Belemco.

Joeri_Schellens_Bert_Lenaerts_Ronny_Eijckmans

War for talent

STERCK. Naar welke profielen is Vanhout momenteel vooral op zoek?

Lenaerts: “Wij worden uiteraard ook geconfronteerd met de war for talent. Wij zijn vooral op zoek naar project- en werfleiders, die een project van a tot z managen. Het gaat om talenten met een grote mate van autonomie die verantwoordelijkheid willen nemen en out of the box kunnen denken. We zijn realistisch genoeg om te weten dat veel bouwbedrijven in dezelfde kleine vijver vissen, maar met onze aanpak ­kunnen wij ons onderscheiden.”
Vanhout profileert zich als een bedrijf waar het aangenaam om werken is.

STERCK. Hoe vertaalt zich dat?

Lenaerts: “Wij geven daar een eigen invulling aan: Vanhout Vibes. Omdat werk- en levensvreugde hand in hand gaan, maken wij bij Vanhout ook echt plezier. Soms is dat met klanten, soms ook gewoon onder ons. Dat noemen wij Vanhout Vibes, ons kleurrijk programma nevenactiviteiten, om de spirit hoog te houden.”

STERCK. Eén van jullie nevenactiviteiten is ‘Koken op niveau’?

Lenaerts: “Vijf jaar op rij al hebben wij een kookboek gemaakt. Verschillende medewerkers maakten een recept, fotografen van Vanhout Groep goten één en ander in een prachtig kookboek. Het werd een enorm succes dat telkens weer navolging kreeg. Voor de laatste editie van ‘Koken op niveau’ brachten wij grote groepen samen op unieke sfeervolle locaties. Verschillende Vanhout-teams leverden originele recepten en stonden achter het fornuis. Ook diverse teambuildings, ballonvluchten, deelnames aan de Spartacus Run, … bewijzen dat het fijn werken is bij Vanhout.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels