Cynthia Cornelissen
Cynthia Cornelissen Stercke vrouw

Cynthia Cornelissen

Stercke vrouw

Cynthia Cornelissen (55) behaalde een licentie in hedendaagse geschiedenis, een kandidatuur in de rechten en een MBA. Hoewel haar basisopleiding eerder zou leiden naar een carrière in het onderwijs of de diplomatie, zette ze de stap naar de toemalige Generale Bank. Uit een selecte groep van 25 kandidaten werd ze als ‘weirdo’ (zoals ze het zelf zegt) weerhouden voor een traineeship. Vervolgens was ze actief op de kredietafdeling. Bij de Generale Bank leerde ze haar toekomstige echtgenoot Guido Verswijvel kennen en samen richtten ze Finpower op in 1993.

Het team van Finpower staat kmo’s bij op het vlak van financiën en beheer. “Wij ondersteunen ­familiale ­bedrijven in hun lange­termijnvisie en richten ons op alle sectoren. We startten vanuit Vlaams-Brabant, later maakten we ook klanten in Antwerpen en Limburg. Al snel groeiden we uit tot een dynamisch team met ­twee locaties in Antwerpen en Limburg; momenteel tellen wij zeven partners/medewerkers.” Naast managing partner bij Finpower is Cynthia Cornelissen ook managing director bij Pacauto in Grobbendonk.

Alles draait om gedrevenheid

“Tien jaar geleden namen we een participatie in Pacauto. Nadien ­werden wij 100% ­eigenaar. Pacauto is een ­distributeur van ­necessities in de auto-, truck-, bus- en landbouwsector. Ons ­aanbod omvat onder ander ­verlichting, verplichte ­artikelen en batterijladers. Bij Pacauto neem ik het ­dagelijkse management voor mijn rekening. De ­combinatie van de ­activiteiten bij Finpower en Pacauto zorgt voor een gevarieerd en ­boeiend professioneel leven.”

Trots?

“Ik ben trots op wat ik samen met mijn man Guido bereikte, ook wat betreft ons gezin met vijf kinderen. We ­zorgden er altijd voor dat onze professionele carrière parallel liep met de gezinsactiviteiten. Mijn man en ik vormen een hecht team met een grote complementariteit. We fungeren als goede teamplayers: Guido is vooral bezig met de manier waarop wij ons positioneren, terwijl ik meer focus op de korte termijn. We zijn ook een klankbord voor elkaar, door te ­overleggen kan je problemen op een andere manier benaderen.”

Visie?

“Je moet open staan voor andermans ideeën en het beste halen uit alle medewerkers. Ik geef mensen heel veel vertrouwen. Ik trigger soms medewerkers met opdrachten die in eerste ­instantie moeilijk haalbaar lijken, maar die hen er toe aanzetten om het onderste uit de kan te halen. Anderzijds vind ik het zelf cruciaal om zaken los te laten, je hoeft je niet overal druk in te maken.”

Maken vrouwen het verschil?

“Ik weet niet of de ­aanpak van een vrouw en een man erg ­verschilt. Vrouwen ­reageren wel vaak meer to the point, ze vergaderen sowieso efficiënter dan mannen. Vrouwen ­vertonen ook veel minder haantjesgedrag en er is veel minder sprake van ­hiërarchie. Ik vind wel dat meer ­vrouwen een plaats verdienen in raden van bestuur. Quota ­z­­ouden overbodig moeten zijn, maar we komen nu eenmaal uit een periode waarin de balans man/vrouw niet in evenwicht was.”

Work life balance?

“Wij gaan regelmatig op ­vakantie, meestal met de ­caravan. Wij zijn kampeerders en vinden het fijn om meteen in een totaal andere ­omgeving te zitten. Frankrijk is een ­favoriete bestemming ­tijdens de zomermaanden en wij zijn nu net terug van een vijfdaagse wandelvakantie in Luxemburg. Daarnaast fietsen wij heel graag. We hebben een tandem en vanuit Schilde rijden we dan bijvoorbeeld langs het Kempisch kanaal en de Zuid-Wilemsvaart naar Dilsen-Stokkem. We gaan er lekker uit eten, overnachten en peddelen daarna terug. Ook fietsen wij regelmatig in de omgeving van Knokke en de Nederlandse polders, een zalige ­omgeving om te ontspannen.”

Tips voor starters

“Alles draait om gedrevenheid. Je moet bereid zijn om hard te werken. Starters laten zich best goed omringen, want je kunt niet van alle markten thuis zijn. Begeleiding is niet negatief. Het betekent niet dat je faalt. Ik vind de gedrevenheid van mensen belangrijker dan hun diploma. Om bij ons te werken hoef je geen topper te zijn, leerbereidheid is ­belangrijk. Wat mijn eigen toekomst betreft: ik werk nog heel graag, ik zie me de eerste tien jaar nog niet stoppen.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels