Medewerkers opladen in een ‘lunchpauzetuin’?
Dimitri De Swert Vraag & Antwoord - Boomkwekerij Peers

Medewerkers opladen in een ‘lunchpauzetuin’?

Vraag & Antwoord - Boomkwekerij Peers

Net zoals bedrijven een keuze moeten maken over welke producten of diensten ze willen leveren, moeten ze ook kiezen welke werkomgeving ze willen bieden aan hun medewerkers. Ik pleit voor een werkomgeving waar mensen zich goed kunnen voelen en optimaal presteren. De werkplek moet praktisch zijn, goed georganiseerd, en geen aanleiding geven tot afleiding. Laat ons bovendien de dag zo compact mogelijk proberen te houden: 8u werken, 30 min middagpauze, daarna naar huis, tijd voor andere zaken, privé. De (korte) middagpauze wordt hierbij heel belangrijk.

Binnen én buiten

Bedrijven die erin slagen hun medewerkers ‘s middags weer helemaal op te laden, ­hebben een streepje voor. Genoeg studies hebben aangetoond dat bloemen en planten daarbij kunnen helpen. Het hangt dan natuurlijk van de beschikbare ruimte af welke mogelijkheden een bedrijf heeft. Is er enkel binnenruimte, dan kan er gewerkt worden met kamerplanten. Is er buitenruimte beschikbaar, doe daar dan iets mee! Zeker bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijven(terreinen) moet worden gekeken hoe bijvoorbeeld een lunchplaats kan worden geïntegreerd in de (toch verplichte) groene zone rond de bedrijfsgebouwen.

Hele jaar door

Het is belangrijk dat deze ‘lunchpauzetuin’ wat beschutting biedt tegen regen, wind en zon. Zo kan hij bijna het ganse jaar door gebruikt worden. In de lente en de nazomer is het immers aangenaam om in de zon op te laden, terwijl op hete zomerdagen net de schaduw verkoeling kan brengen. Tussen de planten, op het gras, is het op hete zomerdagen trouwens altijd koeler dan tussen steen en beton. Een degelijk afdak zorgt dat er zelfs bij regenweer geen bezwaar is om buiten te zitten.

Plantenkeuze

Bij het ontwerpen van een tuin dient een plantenkeuze gemaakt te worden. Eerst de grote lijnen: groenblijvend of niet, hoog of laag groeiend, vroeg-/laat-/niet bloemend, … Alles groenblijvend kiezen heeft als gevolg dat de tuin er het ganse jaar door hetzelfde uit ziet. Dat is zeker niet aan te raden. Wel is het belangrijk om voldoende groenblijvende elementen te kiezen, om van het positieve psychologische effect ervan te genieten. Dit aanvullen met bladverliezende planten, struiken of bomen zorgt ervoor dat de seizoenen zichtbaar worden in de tuin. De frisse schoonheid van de lente wordt dan zichtbaar bij het ontluiken van de nieuwe blaadjes.

In het najaar kunnen, door een slimme plantenkeuze, opvallende herfstkleuren verschijnen. Vergeet zeker niet om er verschillende soorten bloemende planten tussen te zetten, met een gespreid bloeitijdstip, zodat er steeds bloemen aanwezig zijn. Heeft u enkel verharde terreinen, dan kunnen plantenbakken en verticale groene wanden een oplossing bieden. Uw medewerkers zullen met een frisse neus aan de tweede helft van de dag beginnen.

Beantwoord door Boomkwekerij Peers

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels