Rita Dielen
Rita Dielen Stercke vrouw

Rita Dielen

Stercke vrouw

Partner bij Advicegroup & Walraevens in Bornem, CEO van Association de Brecourt (Europees netwerk van onafhankelijke accountancykantoren): Rita Dielen (57) houdt er een boeiend en druk professioneel leven op na. Ze behaalde de graad licentiaat TEW en volgde nog een driejarige opleiding fiscaliteit. Tijdens haar studies ontmoette ze Frank Bruyninx, haar latere echtgenoot en compagnon de route. Haar motto: het verschil maken door een persoonlijke benadering van zowel medewerkers als klanten.

Rita Dielen begon haar loopbaan op de Tax afdeling van Coopers en Lybrand (het latere PWC). “Na tien jaar startte ik mijn eigen kantoor en ging ik een samenwerkingsverband aan met Advicegroup Leclerq. Na het overlijden van zaakvoerder Leclercq stapte mijn echtgenoot mee in de zaak. Een volgende mijlpaal was de aankoop van ons huidig kantoorgebouw in 2004. Ten slotte deden wij in 2017 de acquisitie van het kantoor Walraevens in Buggenhout. Sindsdien opereren wij onder de naam Advicegroup & Walraevens en dat vanuit twee locaties. Wij zorgen voor de boekhouding van onze cliënten en geven fiscaal advies. Onze doelgroep zijn de iets grotere zelfstandigen, de kleine kmo’s en starters.”

Trots?

“Ik ben trots op ons bedrijf en op wat ik samen met mijn echtgenoot realiseerde. Maar ik ben eveneens trots op onze 25 medewerkers. Zij zijn voor mij geen nummers, maar waardevolle personen, ik beschouw me als een ‘mama’ voor hen. Voor mij staat een persoonlijke benadering centraal. Ik weet graag wat mensen bezielt, wat er speelt in hun privéleven, hoe ze zich voelen. Met hun verjaardag ontvangen de medewerkers een bloemetje. Het is een kleine attentie om onze waardering uit te drukken.”

Visie?

“We zijn een kantoor dat op proactieve manier werkt en evolueren steeds verder. Wij hebben de jongste jaren volop ingezet op digitalisering waardoor het zuivere inputwerk vermindert ten voordele van begeleiding en advies van klanten. Ik ben ervan overtuigd dat een boekhoudkantoor strategische informatie moet geven aan cliënten. Dat vergt een aanpassing van onze kant, maar ook bedrijven moeten de switch maken. Onze visie vindt ingang: steeds meer klanten zijn vragende partij bij het uitstippelen van hun strategie en groeiproces.”

Maken vrouwen het verschil?

“Ik ben blij om samen met mijn echtgenoot de zaak te ­leiden, we zijn toch wel een complementair duo. Ik werk voornamelijk op het vlak van de fiscaliteit en neem het intern management voor mijn rekening. Frank werkt meer op financieel gebied en levert de ondersteuning ter plaatse bij de klanten. In sommige ­situaties ben ik zachter in aanpak, maar leg de lat hoog. Frank treedt doortastender op. Dat heeft uiteraard ook te maken met onze persoonlijkheden. Ik werk heel sterk vanuit een buikgevoel. Bij het aantrekken van nieuwe medewerkers kijk ik vooral naar een match met de andere medewerkers, ­eerder dan te oordelen op pure technische kwaliteiten.”

Het verschil maken door persoonlijke benadering

Work-lifebalance?

“Zowel voor Frank als mezelf is het kantoor onze passie die ook doorloopt in de vrije tijd. Wij proberen wel een aantal keren per week samen te eten met onze kinderen. Maar we zijn ook levensgenieters. Ik ben een fervent skiër en wij zijn net terug van een ­skivakantie. Afgelopen jaren maakten we mooie reizen naar Mexico en Dubai. Ik sta ook op een goede work-lifebalance voor onze medewerkers. Wij hebben een aantal jonge moeders in dienst en ik heb er geen enkel probleem mee om hen te ondersteunen in hun druk gezinsleven. Anderzijds vraag ik wel inzet en engagement. Als we daar een balans in vinden, is er een win-winsituatie voor alle partijen.”

Tips voor starters?

“Tijdens mijn loopbaan heb ik heel wat jaren starters begeleid vanuit UNIZO. Ik ontwikkelde onder meer lessenpakketten vennootschapsbelasting en financiële planning. Ik werk graag met jonge mensen, er is enorm veel potentieel. Het belangrijkste is dat starters zich professioneel laten begeleiden. Het is fijn om starters mee te nemen in hun ontwikkelingstraject van bij- naar hoofdberoep en later naar een ­vennootschap. Als consultant wil ik daar graag mijn steentje toe bijdragen.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels