Duurzaam loopbaanbeleid, geen copernicaanse revolutie?
Martine Hustinx Van de Velde Pipe Inspections en Solutions

Duurzaam loopbaanbeleid, geen copernicaanse revolutie?

Van de Velde Pipe Inspections en Solutions

Loopbanen zijn langer dan voorheen. Waar in 2017 de gemiddelde uitstroomleeftijd 58 jaar was, staan we nu voor de uitdaging om mensen tot 67 jaar arbeidsactief te houden. Loopbanen zijn ook diverser dan pakweg 40 jaar geleden: werknemers zijn mobiel doorheen hun loopbaan, ze blijven nog zelden bij dezelfde werkgever. Tijd voor werkgevers om hun ­personeelsbeleid te herschrijven!

Het Europees Sociaal Fonds Vlaanderen wilt werkgevers daarin ondersteunen en voorziet subsidies voor wie werk wil maken van een duurzaam loopbaanbeleid. De focus dient immers verlegd te worden van een duurzame arbeidsrelatie (mensen lang aan het werk houden binnen het eigen bedrijf) naar een duurzame loopbaan waarin de medewerker de focus is en niet het eigen bedrijf.

Het ESF werkt met ­oproepen voor subsidies, waarop Van de Velde Pipe Inspections & Solutions succesvol kon inschrijven. Die middelen zijn een welkome bijdrage aan onze eigen inspanningen. Zie meer info via: https://www.esf-agentschap.be/nl/

Voor Van de Velde Pipe Inspections & Solutions is de werknemer in de focus brengen geen copernicaanse ­revolutie. Het spreekt voor zich dat werknemers die zich (h)erkend weten en binnen een bedrijf mogen werken aan de ontwikkeling van hun talenten, gemotiveerde en betrokken werknemers zijn.

Werk maken van een ­doordacht wervings- en ­onthaalbeleid is de eerste activiteitencluster waaraan we, met steun van het ESF, extra aandacht geven. Klassieke jaarlijkse evaluaties krijgen bij ons de vorm van loopbaangesprekken, waarin medewerkers kunnen ­aangeven welke talenten ze verder willen ­ontwikkelen, welke competenties ze willen versterken – en waarin de concrete uitwerking wordt uitgetekend.

Bij Van de Velde Pipe Inspections & Solutions ­willen we een nieuw competentiebeleid uitwerken. Wanneer het persoonlijk traject van de werknemer naar buiten het bedrijf leidt, willen we daarvan leren. Een weldoordacht exitgesprek, waarin feedback verzameld wordt, en waarin waarderend en respectvol uit elkaar wordt gegaan, is daarom ook belangrijk. Op die manier willen we immers verder zetten wat we vandaag al zien: medewerkers die Van de Velde Pipe Inspections & Solutions verlieten en elders gingen werken, stromen daarna geregeld terug in. Versterkt door nieuwe ervaringen elders, en met een uitgesproken keuze voor ons bedrijf, maken ze de cirkel weer rond.

Door onze focus te verleggen van een duurzame job bij Van de Velde Pipe Inspections & Solutions naar het loopbaantraject zoomen we in op een duurzaam loopbaanbeleid in de totale arbeidsmarkt – en mikken we op winst voor elke werknemer, voor het bedrijf, en voor de brede samenleving. 


Deze expertise werd aangeboden door Van de Velde Pipe Inspections en Solutions

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels