Overnames op kmo-niveau
Marc Van Gorp, Koen Hofmans

Overnames op kmo-niveau

Atkinson

Wie ondernemersbloed heeft, weet dat het soms nodig is om afscheid te nemen van je bedrijf. Dat kan zijn omdat je professionele ambities elders liggen. Maar evengoed omdat het tijd is om te genieten van welverdiende rust. Sowieso wil je dan dat je bedrijf in goede handen terechtkomt. Het team van Atkinson zorgt ervoor dat die overname vlot verloopt.

Waarom gaan kmo-ondernemers op zoek naar een koper voor hun bedrijf? Volgens Koen Hofmans van Atkinson zijn er twee redenen die vaak voorkomen. “Eerst en vooral zijn er de opvolgingskwesties in familiebedrijven. Gezinnen en families worden kleiner, dus verkleint ook het aantal geschikte opvolgers voor je bedrijf. Familiale bedrijfsleiders die met pensioen gaan en geen opvolger vinden in hun familie zijn bezorgd over de toekomst van hun levenswerk. Daarom zoeken wij naar een geschikte overnemer die een duidelijke visie heeft op het vervolg van je bedrijf.”

Knowhow

Groeiambities zijn de tweede frequente reden om een kmo over te laten. Als ondernemer start je een bedrijf en zie je het met de jaren groeien. Tot op een bepaald moment waarop je vaststelt dat je bedrijf andere expertise en vaardigheden nodig heeft om te blijven groeien. “De uitbreiding van je bedrijf naar het buitenland is bijvoorbeeld zo’n kantelmoment”, gaat Koen Hofmans verder. “Plots speel je op een heel ander niveau en heb je als bedrijfsleider andere knowhow nodig. Bedrijfsleiders kiezen er dan soms voor om een groot pakket aandelen te verzilveren en tegelijk de nodige expertise in de onderneming te verankeren. Meestal blijven ze dan nog actief in het bedrijf. Zo’n gefaseerde overname komt trouwens vaak voor, ook wanneer bedrijfsleiders hun pensionering voorbereiden.”

Mensen maken bedrijven

Een bedrijf is veel meer dan een verzameling machines, gebouwen en klanten. Het zijn vooral de mensen in je onderneming die er een succesverhaal van maken. Dat weten ze bij Atkinson – na ruim dertig jaar ervaring met bedrijfsovernames – maar al te goed. Koen Hofmans: “We begeleiden alleen bedrijven met potentieel, want zo’n overnameprocedure is complex en tijdrovend. We nemen dan ook de tijd om ons huiswerk te maken voor we met een dossier starten. Bijkomend voordeel van die aanpak: de drempel om bij Atkinson binnen te stappen is bijzonder laag voor klanten. Vooraleer we kosten aanrekenen, achterhalen we of je bedrijf verkoopbaar is. Dat zorgt voor vertrouwen.” Dan blijft er nog de vraag hoe het team van Atkinson die overnemers vindt. “We hebben niet alleen een eigen database van kandidaat-kopers – vaak managers uit grotere bedrijven die graag een kmo willen verwerven – door de jaren heen bouwden we ook een uitgebreid netwerk op van accountants, ondernemers in diverse sectoren, risicokapitaalverschaffers ...”, besluit Koen Hofmans. “Die professionals zijn onze voelsprieten en wijzen ons vaak de weg.”

Atkinson

Achterstenhoek 48
2275 Lille

T. 014 88 09 37
info@atkinson.be
www.atkinson.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels