Kantelmomenten bepalen toekomst van je bedrijf
An Vermeulen Yarlini

Kantelmomenten bepalen toekomst van je bedrijf

Praktijck - Yarlini

Het gebeurt veel: je hebt als zelfstandige jarenlang hard gewerkt, maar toch heb je het gevoel dat je ter plaatse blijft trappelen. En hoewel je niet slecht verdient, boek je noch financieel, noch zakelijk grote vooruitgang. Of het succes van je start-up stagneert omdat je niet weet hoe je moet professionaliseren.

Stilstaan en zelfreflectie zijn aangewezen om terug vooruit te gaan. Waar sta je als ondernemer? Wat is jouw drive? En waar wil je naartoe? Je moet goed weten welke jouw sterktes en zwaktes zijn en wat jou voldoening geeft. Het is belangrijk om daarop te focussen. Zaken die je drive en toegevoegde waarde als ondernemer in de weg staan, besteed je het beste uit. Kies dus medewerkers die complementair zijn aan jou.

Je zaak opstarten is één ding, maar ze concurrentieel maken en toekomstgericht rendabel groeien, is totaal iets anders. Succesvol ondernemen is topsport en topsporters hebben nood aan sparring, coaching en begeleiding.

Elk bedrijf maakt verschillende kantelmomenten mee. Hoe je daarmee omgaat, bepaalt het verdere verloop en de omvang van je onderneming. Er zijn vier fases in het ondernemerschap, telkens gekenmerkt door een specifiek kantelmoment.

1. Builders

Builders situeren zich in de eerste levensjaren van een onderneming. Ze werken hard om hun ambities en dromen waar te maken, maar de geboekte resultaten zijn niet in verhouding tot de workload. In vele gevallen is het moeilijk om rond te komen of staan de cijfers op het einde van de maand in het rood.

2. Potentials

Potentials hebben de eerste fase van het ondernemen doorstaan. Hun business­model werkt goed en de organisatie breidt uit. De uitdaging is nu om verder te professionaliseren, te optimaliseren en de juiste balans te vinden.

3. Boosters

Boosters zijn op kruissnelheid. Ze richten hun pijlen op groei, diversificatie en partnerships. De ambities zijn groot, maar de bedrijfsstructuur werkt vaak tegen. Gemaakte keuzes en solide structuren staan agility en dynamiek in de weg.

4. Exponentials

Exponentials vinden succes en ondernemen vanzelfsprekend. Routine en gelatenheid duikt op. De valkuil van stilstaan sluipt ongemerkt binnen. In het ondertussen veranderend landschap moet de ondernemer snel terug de status van game changer krijgen.

Kantelmomenten zijn voor de meeste ondernemers zeer herkenbaar. Zowel persoonlijke als markt gestuurde veranderingen liggen aan de basis ervan. Voor vele ondernemers is het echt niet evident om met een klare kijk duidelijke keuzes te maken en te groeien. De stap naar begeleiding om kantelmomenten op te vangen is de enige juiste keuze en daarvoor is Yarlini de ideale partner die begrijpt én meedenkt.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels