General manager Thor Shipping & Transport
Ann Favere

General manager Thor Shipping & Transport

Stercke vrouwen

Ann Favere is general manager en aandeelhouder van het Antwerpse Thor Shipping & Transport dat ze zelf uit de grond stampte. Het bedrijf is gespecialiseerd in logistieke dienstverlening voor de internationale staalindustrie en voor producenten van groot tot klein. Vandaag geeft ze leiding aan zo’n 15-tal mensen. 

Ooit wou ze verpleegster worden, maar toen ze in het vijfde middelbaar een bezoek bracht aan de Antwerpse haven was ze op slag verkocht en ging ze logistiek en expeditie studeren. Ze werkte zich in geen tijd op en besloot in 2002 de Antwerpse poot van Thor Shipping & Transport (TST) op te richten. Haar jarenlange contacten met de Zweedse staalindustrie waren daarbij richtingaangevend. 

Slimme logistiek

“Ik heb het voordeel gehad om steeds functies uit te oefenen waar mijn chefs op pensioen gingen. Dat is in zekere zin geluk, maar tegelijk moet je je geluk ook zelf afdwingen. Twaalf jaar geleden zag ik de opportuniteit om met TST een nieuw logistiek bedrijf op te starten dat gespecialiseerd is in de logistieke behandeling van staal. We staan onder meer in voor het wereldwijde transport van de productie van twee grote staalproducenten in Zweden en Finland en werken voor een aantal andere spelers. 

Voor de concrete handling en verscheping werken we samen met de Wijngaardnatie, maar als logistieke specialist bieden wij flink wat toegevoegde waarde. Daarvoor hebben we zelf recent in een nieuwe staalzagerij geïnvesteerd met enerzijds een blokhandzaag en anderzijds een plasmasnijder. Zo’n investeringen zijn berekende risico’s. Maar wil je je als bedrijf onderscheiden in slimme logistiek, dan is dat nodig. Zeker omdat er al jaren een overaanbod aan staal is.”

The Iron Lady

Verleden jaar tekende TST Antwerp voor een omzet van zo’n 30 miljoen euro. An Favere zelf is intussen een van de bekende gezichten in de haven. En of ze haar mannetje staat in de mannenwereld die de haven toch is. 

“Ik kreeg ooit de bijnaam Annie Thatcher, The Iron Lady. Letterlijk en figuurlijk denk ik. Ik ben als vrouw wellicht nog altijd emotioneler dan mijn mannelijke collega’s en ik heb veel empathie voor de zorgen van mijn medewerkers. Maar aan de onderhandelingstafel ben ik toch weer heel erg ‘mannelijk’ en ‘to the point’. Vrouwen communiceren volgens mij wel meer. Dat is alleszins iets wat ik mijn medewerkers allemaal meegeef. Ze hebben allemaal een opleiding communicatie gehad. Communicatie is de cement die elk bedrijf aan elkaar houdt.”

Moeder 

Dat is ook de reden waarom Favere niet in een of ander sjiek loftkantoor in de stad zit, maar in een houten chalet, op het terrein, omgeven tussen 8.000 ton staal. Ze wil daar zijn waar alles gebeurt. “De haven en onze klanten zijn onze passie. Het is niet alleen onze zaak om goederen van punt A naar punt B te brengen. We luisteren aandachtig naar onze klanten om te vernemen wat hun noden precies zijn en hoe we onze toegevoegde waarde op maat kunnen brengen. Het is een zodanig boeiende job dat mijn kinderen echt wel in mijn voetsporen mogen treden. Mijn zoon werkt hier overigens al. En ja, mijn dochter mag de volgende Iron Lady worden (lacht). Maar laat ze eerst maar veel ervaring elders op doen.” 

Communicatie is de cement die elk bedrijf aan elkaar houdt. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels