Bovema: de klimaatspecialisten
Renaat Penders Bovema International NV

Bovema: de klimaatspecialisten

bedrijfsprofiel

Het Kempense Bovema biedt al 20 jaar duurzame klimaatoplossingen op maat aan. “Het geheim van een sterk bedrijf? Verkoop geen producten, maar oplossingen”, zegt Renaat Penders, gedelegeerd bestuurder. 

“Wij zijn specialisten in zonneënergie, mechanische afzuigingen en vooral klimaattechniek voor industriële klanten. Is het te warm, te koud, te vochtig of te droog? Wij zoeken naar de beste oplossing. Het grote voordeel is dat wij zelf de complete engineering doen. Als de klant binnenstapt met een studie of een lastenboek dan gooien wij dat bij wijze van spreken de vuilnisbak in. Wij beginnen bijna altijd samen met de klant met een leeg blad. Dat maakt dat wij beter naar de klant kunnen luisteren en daardoor een echte oplossing op maat aanbieden en geen standaard product. Vaak vinden bedrijven ons immers als zij reeds ingewikkelde klimaatproblemen hebben. Wij vertrekken daarbij altijd van het principe 'meten is weten.'”

Bovema werkt enkel met erkende en hoogwaardige producten van vooruitstrevende leveranciers. Penders heeft intussen al veel collega’s zien komen en gaan. “De stormloop op zonnepanelen heeft veel rommelproducten naar hier gehaald en veel installateurs zijn inmiddels weer overkop gegaan. Daar hebben wij ons bewust altijd ver van afgehouden. Wij zijn trouw aan onze leveranciers die meestal ook zelf fabrikanten zijn. In combinatie met onze goed opgeleide ingenieurs en onderhoudstechnici zorgen wij er voor dat de installaties jarenlang bedrijfszeker zijn en voldoen aan de strengste normen. Nog steeds blijven zonnepanelen voor bedrijven interessant vermits daar nog altijd subsidies voor bestaan.” 

“Onze klanten zijn vaak bedrijven die een zeer specifiek klimaatprobleem hebben en de kennis zelf niet in huis hebben om dit op te kunnen lossen. Wij werken bijvoorbeeld heel frequent in de voedingsindustrie waar de strengste HACCP-normen gelden. Zo is o.a. Farm Frites al jaren onze klant. Voor Douwe Egberts hebben wij dit jaar een zeer energiezuinige koeling voor de inpakhallen gerealiseerd op basis van adiabatische koeling. Voor de nieuwe bottelarij van Duvel Moortgat hebben wij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie ontworpen. Voor het internationale transportbedrijf H.Essers verbouwden wij de oude mazoutverwarmingen in de eerste 100.000m2 logistieke magazijnen om naar energiezuinige aardgasinstallaties. Zo staan er zelfs installaties van ons in Wit-Rusland, in de champagnestreek en in het zuiden van Spanje, maar evenzeer installeren wij airco’s bij bedrijven om de hoek.”

“Elke ondernemer, groot of klein, moet er zich van bewust zijn dat de klassieke energie nooit meer opnieuw goedkoper zal worden. Integendeel, de prijzen zullen blijven stijgen en de tijd dat een kilowattuur bijna niets kostte is voorbij. Vooral in bedrijven waar veel 'draaiuren' gemaakt worden, loont het de moeite om naar alternatieven te zoeken. Elke kilowattuur telt daar en de “return on investment” ligt hierdoor uiteraard een stuk interessanter. Daardoor staan wij volgens mij nog maar aan het begin van een nieuw energietijdperk voor onze zogenaamde HVAC-sector (heating, ventilating and airconditioning). Een energietijdperk waarin techniek de portemonnee en het milieu spaart.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels