Positief en <br> authentiek
Ruth Renders Pglas

Positief en
authentiek

Stercke Vrouw - Ruth Renders

Ruth Renders nam in 2009 afscheid van haar job op de personeelsdienst van een staalbedrijf in de Kempen om vol enthousiasme mee de zaak van haar man te runnen: Pglas. Met succes, want vandaag is het bedrijf topspeler in de provincie Antwerpen voor het plaatsen van interieurglas. Als lijm van de firma vervult Ruth haar rol van zaakvoerster met verve.

Mijn man Peter werkte zijn hele leven al in de glassector. Op een gegeven moment waagde hij de sprong om zelfstandig te beginnen. Eerst in bijberoep, sinds 2007 als voltijds avontuur. Twee jaar later stapte ik in de zaak. Een logische keuze. ’s Avonds maakte ik offertes en facturen. Maar omdat ik me niet op twee plaatsen voor 200% kon inzetten, zei ik mijn job bij het staalbedrijf op.”

Jarenlang hebben we met z’n drieën gewerkt: Peter en onze plaatser gingen opmeten en installeren. Ik leidde klanten door de toonzaal bij ons thuis. Klopt, bij ons thuis. Een gezellige woonzaal waarin onze glazen producten opgesteld stonden. Intussen zijn we met tien. Het doet deugd om de taken te verdelen en te luisteren naar elkaars mening. Twee jaar geleden verhuisden we naar een gloednieuw pand, met een prachtige grote toonzaal. Toch wel een verschil met hoe we begonnen zijn (lacht).” 

Trots?

“Zo fier als een gieter! Omdat we van nul zijn begonnen. Slechts een jaar na de start riep de Confederatie Bouw ons uit tot Jonge Vlaamse Aannemer van het jaar. Sindsdien gaat het alleen maar bergop. Dat bevestigt dat we goed zijn in ons vak. We horen ook regelmatig dat Pglas het visitekaartje is van het bedrijvenpark in Tielen. Dat scherpt de goesting aan om ons de komende jaren te blijven inzetten. Onze pietjes-precies gaan prat op fijne afwerking en zijn niet vies van creatieve uitdagingen. Onze droom? Van Pglas een geoliede machine maken. Zo maken Peter en ik ons als het ware overbodig en kunnen we op een dag meevolgen vanop de achtergrond.”

Stercktes?

"Een positieve instelling werkt aanstekelijk. Het zit in mijn natuur om mensen mee te trekken in mijn enthousiasme. Omdat ik een gemoedelijke en plezante werksfeer belangrijk vind. Net als relativeren met een vleugje humor. Uiteraard steekt de stress weleens de kop op. En ja, dan weten onze medewerkers dat hier (lacht). What you see, is what you get. Tegelijk kan ik razendsnel schakelen, beslissingen nemen en organiseren. Problemen vinden dan snel een oplossing. Soms heb ik het gevoel dat ik de lijm van de firma ben: iedereen heeft zijn of haar eigen taken, en ik zorg ervoor dat alles in de plooi valt.”  

Werkpunten?

“Geduld is een mooie deugd. Door de jaren heen heb ik geleerd dat je mensen vertrouwen moeten geven. Wat een ander doet, is ook goed. Misschien zelfs beter. Blijkt dat toch niet het geval, dan is fouten maken de beste leerschool. En soms ben ik misschien iets té direct. Voor mensen die me niet kennen, kan dat best intimiderend zijn. Ik besef dat en probeer dan te verzoenen met een kwinkslag en een welgemeende ‘sorry’.”

Sterck voorbeeld? 

“Mijn man Peter. Hij wist dat hij het met zijn twee handen ver ging schoppen. Hij bleef dromen en durfde de stap zetten om zelf een zaak uit de grond te stampen. Samen staan we zo sterk. We geven elkaar energie en peppen elkaar op als het moet. Heb ik een ambetante dag, dan is hij mijn hulplijn. ‘Één voor één, meer kan je niet doen’, zegt hij dan. En dan ben ik weer gerust.”

Tips voor starters?

“Niet aarzelen, gewoon doen. Zelfs al loop je meerdere keren met je hoofd tegen de muur. Dat zijn lessen voor later. Durf fouten toegeven en in te schatten wat je goed en minder goed kan. En omring je met mensen die je aanvullen en in bepaalde zaken beter zijn dan jij.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels