Veiliger op de werf dankzij digitalisering
Els Van Looy Van de Velde

Veiliger op de werf dankzij digitalisering

Praktijck - Van de Velde

Hoe kunnen we in de toekomst de veiligheid van werknemers verhogen? Het aantal ongevallen verminderen? En tegelijkertijd efficiënter werken? Over die vragen boog veiligheidscoördinator en technisch adviseur Els Van Looy van Van de Velde Pipe Inspections & Solutions zich samen met haar team. Met als resultaat dat er momenteel bij Van de Velde een digitaliseringsproject gaande is dat gaat helpen in het verhogen van veiligheid en efficiëntie. Het project omvat verschillende doelstellingen zoals o.a. een bepaalde applicatie voor een tablet waarmee de administratieve last van de werknemers zal worden verlicht en de digitalisering van de VCA die vele nieuwe mogelijkheden biedt.  

Door digitalisering van administratieve (papieren) processen zullen deze sneller en efficiënter gaan verlopen en resulteren in accuratere rapportages. “Alle werknemers bij Van de Velde trekken met een tablet naar de werf. Weldra zal deze app op hun tablets opgeladen worden en op die manier werkt Van de Velde aan een steeds veiligere werkomgeving. Ook zal dit de administratie voor alle betrokken partijen vereenvoudigen”, zegt Els Van Looy. “Deze app zal het veiligheidsboekje of het VCA-paspoort vervangen. Hierin zullen ook alle andere certificaten en diploma’s netjes bij elkaar staan.”

Persoonlijke beschermings-middelen

Een ander onderdeel van de digitalisering betreft de uitgifte van PBM’s. “We werken aan een systeem waarbij de persoonlijke beschermingsmiddelen worden uitgegeven door een soort broodautomaat. Werknemers die bijvoorbeeld nieuwe handschoenen nodig hebben, krijgen met hun badge toegang tot deze automaat. Enerzijds verlaagt dit de werkdruk van de magazijniers, anderzijds is er geen papieren administratie meer en krijgen we ook nog eens een beter zicht op de hoeveelheden per functie.”

Ongevallen sneller melden

“Nog een troef van de tablet? In de app zit een functionaliteit voor werknemers om ongevallen te kunnen melden. Ook dat zal betere inzichten opleveren. Merken we dat meerdere medewerkers snijwonden aan de handen vertonen? Dan is het wellicht tijd om een andere, meer geschikte handschoen te zoeken. Bovendien is deze informatie erg interessant wanneer we de inhoud voor onze opleidingen bepalen of toolboxen organiseren.”

Volledigere last minute risicoanalyses

“De digitalisering wordt een pluspunt om echt veiliger op de werven te werken. Sommige werknemers vergaten bijvoorbeeld wel eens een last minute risicoanalyse uit te voeren vooraleer ze aan de slag gingen. Dat zal in de toekomst niet meer kunnen omdat ze hieraan herinnerd zullen worden.” 

Els: “De oorspronkelijke geplande go-live van dit mooie project was gepland voor in juni maar zal enigszins verlaat worden wegens corona. We kijken er alvast naar uit dit zo spoedig mogelijk weer te kunnen inplannen.”  

Handleidingen en keuringsattesten

De app biedt alsook een bijkomende mogelijkheid om de keuringsattesten van materialen/PBM’s op te vragen en op te volgen. Door het scannen van het materiaal/PBM met de tablet kan men keuringsattesten en alsook handleidingen raadplegen. Men zal via de app kunnen nagaan of een bepaald materiaal/PBM al dan niet in orde is met het keuringsattest. Nieuwe keuringsafspraken worden automatisch gegenereerd. Zo verzekert men dat de werknemers steeds met gekeurde materialen/PBM’s te werk kunnen gaan. Een onderdeel van de app waarbij Van de Velde zeker in de toekomst nog verder zal op ingaan.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels