Hoe omgaan met training tijdens en na de coronacrisis?
Walter Vervloesem IMCS

Hoe omgaan met training tijdens en na de coronacrisis?

Vraag & Antwoord - IMCS

Onze IMCS Training Academy specialiseert zich in het verstrekken van zeer specifieke maritieme opleidingen. Deze praktijkgerichte opleidingen zijn doorgaans gestoeld op interactie met de deelnemers, bedrijfsbezoeken, avond- en netwerkactiviteiten, en klantgerichte en op maat gemaakte trainingen bij de bedrijven. We hebben samenwerkingsakkoorden met andere nationale en internationale maritieme opleidingscentra zoals Portilog, APEC, het Nautical Institute en maken gebruik van de Vlaamse kmo-portefeuille.

Bij de uitbraak van de coronacrisis in maart 2020 beperkten de voorzorgsmaatregelen niet alleen organisatoren van opleidingen, maar lieten veel bedrijven hun personeel niet langer toe om externe opleidingen te volgen en te reizen. Hierdoor zijn we nieuwe opleidingsmogelijheden gaan bekijken. Het was duidelijk dat een nieuwe aanpak op zijn minst dezelfde kwaliteit moest waarborgen als onze fysieke opleidingen en bij voorkeur zelfs bijkomende voordelen moest bieden.

Blended learning

Voor onze trainingen was een volledige overschakeling naar onlinetraining en webinars geen optie, gezien de interactieve focus en de netwerkfuncties van onze opleidingen. Uiteindelijk opteerden we voor een aanpak van ‘blended learning’, een combinatie van online leren en traditionele contactopleiding. Het opsplitsen en opstellen van een cursus volgens het ‘blended learning’-principe houdt veel meer in dan het opsplitsen van een Powerpoint-presentatie. De modules die voor online- en zelfstudie worden aangereikt, moeten namelijk naadloos overvloeien in de contactopleiding en die verder ondersteunen. Ook het systeem van evalueren moest herbekeken worden.

Voordelen

Bij een juiste aanpak blijkt dat het ‘blended learning’-format een aantal voordelen biedt. Zo kunnen deelnemers zich op hun eigen ritme voorbereiden op de nakende contactopleiding, en kunnen ze reeds met de andere deelnemers contacten leggen via een chatbox. Er kan tevens gekozen worden om online assistentie en ondersteuning aan te bieden voor het zelfstudiegedeelte. Mogelijke vragen kunnen reeds vooraf doorgestuurd worden waardoor de lesgever zich beter kan voorbereiden.

Door het vinden van de juiste mix van online- en contactopleiding zijn we ervan overtuigd dat we onze klanten een beter product kunnen aanbieden waarbij efficiënte tijdsindeling, een aantrekkelijke prijs en betere kennisoverdracht centraal staan. 

Deze expertise werd aangeboden door IMCS Training Academy

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels