Hoe geef je leiding vanop afstand?
Tom Saeys Maistro

Hoe geef je leiding vanop afstand?

Vraag & Antwoord - Maistro

www.maistro.com

Leidinggeven vanop afstand brengt een set nieuwe uitdagingen met zich mee en houdt een meedogenloze spiegel voor van hoe mensen zich tegenover elkaar verhouden. Gebrek aan vertrouwen en onzekerheid voor de toekomst liggen aan de basis van wat voor sommigen een echte impasse blijkt te zijn. Uit de gesprekken die ik het afgelopen jaar heb gevoerd, met zowel medewerkers als leidinggevenden, blijkt dat heldere communicatie en het stellen van een gemeenschappelijk doel al een eerste stap in de goede richting is.

Maar wat loopt er onderweg nog fout?

Mijn grootvader zaliger placht te zeggen, met een Antwerpse tongval: ‘aan een ander herkent ge u eigen’. En dat geldt evenzeer voor onze angsten, onzekerheden en ons gebrek aan (zelf)vertrouwen. Je trekt snel anderen en hun werkethiek in twijfel. Leveren ze op wat ze dienen op te leveren binnen het gevraagde tijdsbestek? Nemen ze even vlot de telefoon op als op bureau? Gaan ze tijdens de uren winkelen, sporten of wandelen met de hond? Indien je niet oplet slaat die angst snel om in blinde paniek, waardoor je reageert vanuit adrenaline en dat is, neem het van me aan, niet je beste optie.

Wat brengt je rust?

1. Zet de mindset op het gezamenlijke doel, herinner jezelf eraan en communiceer er voldoende over.

2. Leg je focus op het takenpakket in plaats van op de te presteren uren.

 • Dit impliceert dat je een duidelijk afgelijnd pakket dient te presenteren. 
 • Zorg ervoor dat de taken door beide partijen correct begrepen worden om zo eventuele misverstanden te vermijden.
 • Leg je neer bij het feit dat sommigen meer tijd nodig hebben om bepaalde taken uit te voeren dan anderen. Het enige dat telt, is dat het werk dat af moet zijn, af is.
 • Zo kan je loslaten hoe mensen hun tijd indelen.

3. Geef het vertrouwen dat je in precoronatijden ook gaf.

 • Je werkt met integere mensen.
 • Ze hebben de competenties om hun taken goed uit te voeren, anders had je ze niet aangenomen.
 • Vertrouw erop dat ze de intentie hebben om hun job goed uit te voeren. Zo niet, komen alsnog de pijnpunten bovendrijven als waren ze fysiek op de werkvloer aanwezig.

4. Delegeer zoals je altijd zou doen.

 • Kies de juiste, competente mensen.
 • Neem je tijd om hen op te leren.
 • Coach hen totdat ze de taak in de vingers hebben.
 • Laat het los.

Dat laatste is niet voor iedereen weggelegd, maar toch een belangrijke. Stel je in de plaats van je medewerker. Ook voor hen zijn dit uitdagende tijden en ook zij kampen met hun eigen uitdagingen, angsten en onzekerheden. Aan een ander herkent ge u eigen.

Deze expertise werd aangeboden door Maistro

Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels