Valse tijdingen
Stijn Verbist Polemieck

Valse tijdingen

Polemieck

Vier jaar lang hield een man van intussen 75 jaar de wereld in de ban. Zijn grootvader langs vaderskant was Friedrich Trumpf, een Duitser, zijn moeder was Mary Mac Leod, een Schotse. Donald John Trump was een migrantenzoon. Een man met maar één doel: winnen. De betere man zijn. Sterker, rijker, machtiger, slimmer, met een mooiere vrouw aan zijn zijde. En zeker vanuit zijn eigen standpunt was hij, minstens vier jaar, succesvol. 

Dat hij erin geslaagd was om de machtigste man van de wereld te worden, was op zich nog niet zo spectaculair. 44 anderen mannen hadden het hem immers voorgedaan om president van de Verenigde Staten van Amerika te worden. Het was de manier waarop hij daarin is geslaagd. Dàt had niemand hem voorgedaan. Vanaf 16 juni 2015, de dag waarop Donald John zich officieel kandidaat stelde voor het ambt van president van Amerika, heeft hij zich met een ijzeren discipline, gehouden aan één regel, namelijk dat er geen regels zijn. Correctheid, fatsoen, empathie, waarheidstrouw, altruïsme, authenticiteit: Trump heeft ze als balast overboord gegooid. En hij werd daar flink voor beloond! Want laat ons wel wezen. De grootste uitdager van Trump voor de presidentsverkiezingen van 2020 heette niet Joe Biden, maar COVID-19. Zonder corona was Donald meer dan waarschijnlijk glansrijk begonnen aan een tweede ambtstermijn. 

Trump is intussen van het wereldtoneel verdwenen (en helaas voor hem heeft hij de fabels van La Fontaine niet gelezen, want dan had hij geweten dat de prijzen pas aan het eind van de meet worden uitgedeeld). Heel wat mensen leven daardoor in de veronderstelling dat het ook gedaan zal zijn met ‘fake news’. Niets is minder waar. Donald Trump mag de techniek van de openlijke leugenachtigheid en boertigheid dan wel tot ongekende hoogten hebben geperfectioneerd, hij is er niet de uitvinder van en heeft er geen monopolie over. 

Mensen liegen en bedriegen nu eenmaal. Valse tijdigen zijn van alle tijden en alle plaatsen. (Of dacht u dat het in België niet gebeurde?) Evolutionair betekent dit, dat die eigenschappen tot succes leiden (minstens voor even). Blijft de vraag wat maakt dan dat mensen zo belogen en bedrogen kunnen worden? Hoe komt het dat een goed deel van de bevolking ook na meerderjarigheid niet aan de neiging kan weerstaan om in Sinterklaas te geloven? Ik denk er over na. Als u de verklaring kent? Laat het me weten.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels