Hoe draagt een goede akoestiek bij tot een productieve werksfeer?
Jan Beertens Yalta

Hoe draagt een goede akoestiek bij tot een productieve werksfeer?

Vraag & Antwoord - Yalta

In kantoorgebouwen met grote open ruimtes, in coworking spaces maar zeker ook thuis, is omgevingsgeluid een belangrijke factor. Het bepaalt immers je productiviteit. Een strakke planning helpt, maar een goede akoestiek of geluidsbeheersing is ook van groot belang.

In een werkplekcontext draait akoestiek om twee dingen. De geluidsisolatie van één kamer naar de andere én de geluidsabsorptie in dat lokaal. De eerste houdt storende geluiden buiten en/of vertrouwelijke gesprekken binnen, de tweede zorgt voor het akoestisch comfort door nagalm uit te schakelen.

Gevolgen slechte akoestiek

Zowel lawaai van buiten als storende geluiden van binnen zorgen voor afleiding en minder concentratie. Eens je uit je ‘flow’ bent, duurt het ongeveer tien minuten om terug op het concentratieniveau te komen van vóór de onderbreking. Voor veel mensen is dit een grote irritatiefactor op de werkvloer. Het resultaat? Stress.

In moderne kantoren willen we liefst veel glas, beton en parketvloeren. Dat oogt mooi, maar het zijn allemaal harde materialen die nagalm veroorzaken. Combineren met absorberende materialen is dan een must. Akoestische panelen, tapijten en gordijnen helpen.

Voordelen goede akoestiek

Een onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm toont aan dat het verbeteren van de geluidsomgeving in open kantoorruimtes voor 30% minder concentratieverlies en stress zorgt. Werknemers zijn gelukkiger en productiever. Onze boodschap? Ga tussen je werknemers zitten en luister. Vind je het zelf te druk of zie je dat je werknemers snel afgeleid zijn? Dan is het tijd om actie te ondernemen!

Degelijke en duurzame oplossingen

Deel de ruimte opnieuw in: maak kleinere compartimenten met bijvoorbeeld (glas)wanden. Akoestische panelen aan het plafond en/of de wand (SilentPet) helpen ook. Een combinatie van de twee is ideaal. Helemaal nieuw is onze ‘SilenSpace’-telefoon- en vergaderbooth. Dat is een plek voor jezelf of je werknemer(s), waar je rustig kan bellen, (digitaal) vergaderen of even een korte pauze kan nemen. 

Deze expertise werd aangeboden door  Yalta

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels