Loslaten
Stijn Verbist Polemieck

Loslaten

Polemieck

Vandaag hunkeren we allemaal naar de vrijheid van weleer. Het geïdealiseerde beeld van het leven zoals het was in het pre-coronatijdperk, hangt ons vandaag als een blok aan het been. Onze gemeenschappelijke vijand (die ons overigens allemaal tot zijn bondgenoten weet te maken) doet de herinnering aan de dagelijkse sleur uit de periode voor maart 2020 smelten als sneeuw voor de zon. Vluchtelingencrisis, klimaatverandering, eindeloze files en dito regeringsonderhandelingen lijken uit het collectief bewustzijn te zijn weggebrand. 

We staren naar onze fotoboeken van toen en zien onszelf daar alleen doen wat vandaag niet kan: lekker gaan eten op restaurant, pintelieren op zonnige terrasjes, onbeperkt reizen … Helaas treffen we op die foto’s ook ouders, grootouders, vrienden, geliefden aan die aan corona zijn gestorven, of er zo ernstig ziek van geworden zijn dat ze nog een schim lijken van zichzelf.

Wat nog geen anderhalf jaar geleden vanzelfsprekend was, is vandaag voorbij of onmogelijk. Het paradijs herken je pas als dusdanig als je eruit verdreven wordt.

Niemand weet wanneer er een einde aan deze ellende komt, maar we weten allemaal dat corona zich niet laat temmen. Ook de overheid heeft geen pasklare oplossing. Hoezeer onze mogelijkheden vandaag ook beperkt zijn en hoe groot het gezondheidsrisico ook is: misschien schuilt er enige bevrijding in om onze verwachtingen te laten voor wat ze zijn en onze hoop te laten varen. 

Niet om fatalistisch bij de pakken te blijven zitten, integendeel. Om te onderzoeken over welk stukje van ons leven, van ons lichaam, van ons bedrijf … we nog wel enige controle hebben. Om ons niet langer blind te staren op wat niet kan, maar om te kijken naar wat wel nog kan. Hoe beperkt dat ook is. Om niet langer te wachten op de verlossing die een overheid ons zou moeten brengen, maar om helder te krijgen wat in onze eigen macht ligt. Corona krijgt ons echt klein, als we er helemaal afhankelijk van worden. Voor wie niet ziek wordt, zijn er ook vandaag nog perspectieven. Misschien moeten we dat ideaalbeeld van weleer loslaten, en stap voor stap nieuwe wegen durven inslaan. Hoe hard dat ook klinkt of hoe moeilijk dat ook is. Loslaten maakt een nieuw begin gemakkelijker.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels