Charlotte<br> Matthys
Charlotte Matthys Nona

Charlotte
Matthys

Stercke Vrouw - Nona

Charlotte Matthys studeerde af als bio-ingenieur aan de UGent. Ze leerde het bedrijfsleven kennen in een IT-onderneming om zich vervolgens helemaal op haar passie te storten: kruiden en voedingstechnologie. Eind 2018 bracht ze NONA June op de markt, een alcoholvrije premium spirit. Vandaag leidt ze een zeskoppig team en verscheept ze NONA June tot in Zuid-Korea.

Als kind was ik al bezig met kruiden en theetjes. De opleiding tot bio-ingenieur was op mijn lijf geschreven. Omdat ik wel van gin-tonic hou, maar door de week niet graag alcohol drink, kwam het idee om een alcoholvrije spirit te bedenken. De eerste duizend flessen – die ik nog met hand labelde – waren in slechts drie weken verkocht. Vandaag vind je NONA June online, in (sterren)restaurants, speciaalzaken, conceptstores en Delhaize in de volledige Benelux. Maar er lopen ook al bestellingen uit Zuid-Korea, Finland en Curaçao binnen.”

Trots?

“Ja, toch wel. In het begin kreeg ik vaak vreemde blikken als ik verkondigde dat ik een alcoholvrije spirit op de markt wilde brengen. Velen dachten dat het niet zou aanslaan. Gelukkig is alles vanaf dag één eigenlijk heel erg goed gelopen. Daar ben ik best wel trots op. En dat geldt ook voor de mensen rondom mij. Of ik een ondernemersgen heb? Nee, niet echt. Maar ik ben wel erg zelfstandig. Dat heb ik van mijn ouders, twee huisartsen. Ze zijn fier op het traject dat ik tot op vandaag heb afgelegd. Al zijn ze soms ook wel wat beschermend, omdat ze zien dat ik altijd bezig ben en er erg veel bij komt kijken.”

Stercktes?

“Ik smijt mij graag en ik denk ook dat ik goed kan organiseren en plannen. Noem me gerust een harde werker. Iemand die graag gas geeft maar tegelijkertijd ook beredeneerd handelt. Ik heb ook geen schrik om iemand aan te spreken of hulp te vragen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat je samen de mooiste dingen kunt realiseren.”

Werkpunten?

“Er zijn nog veel werkpunten. Als 27-jarige heb ik ook nog niet zo heel veel ervaring. Op financieel vlak wil ik nog veel bijleren. Daarnaast heb ik soms nog moeite met dingen loslaten en taken uit handen geven. Ik ben me ervan bewust dat je dat maar mettertijd leert en een groeiproces is. Daarom wil ik me in de nabije toekomst ook graag laten coachen. Kwestie van mijn persoonlijke en zakelijke skills nog wat te verbeteren.”

Live your life to the fullest!

Sterck voorbeeld?

“Dat vind ik een heel erg moeilijke vraag. Ik heb niet echt één persoon voor ogen. Wel kijk ik erg hard op naar snelgroeiende start-ups zoals Showpad. En Conny Vandendriessche van The House of HR vind ik ook wel inspirerend. Enige kanttekening is wel dat het om een volledige andere business gaat én dat onze leefwereld vandaag toch ook helemaal anders is.”

Tips voor starters?

“Als je overtuigd bent van je product of dienst, moet je er volledig voor gaan. Na de uren en in het weekend, dat is half werk! Spring en doe je ding. Laat je adviseren door mensen met kennis van zaken. Luister en stel vragen, maar volg altijd je buikgevoel en hart om beslissingen te nemen. En nog een laatste tip: loop eens mee met een ervaren ondernemer. Zo weet je wat een bedrijf leiden allemaal inhoudt en ontdek je dat je job niet om 17 uur stopt!”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels