Kan je een hospitalisatie-<br>verzekering laten betalen door je vennootschap?
Paul Fornoville Life Plan

Kan je een hospitalisatie-
verzekering laten betalen door je vennootschap?

Vraag & Antwoord - Life Plan

Dat een hospitalisatieverzekering interessant is, bewijzen de meer dan 80% Belgen die er eentje hebben. Werknemers krijgen deze verzekering veelal via hun werkgever, in een zogenaamde groepsverzekering. Zelfstandigen hebben meestal een individuele hospitalisatieverzekering, zelf onderschreven of via een verderzetting uit de groepsverzekering. 

Een hospitalisatieverzekering dekt de kosten van een opname in het ziekenhuis. Dit kan zijn naar aanleiding van een ziekte of ongeval, maar ook bijvoorbeeld bij een bevalling. De betere verzekering heeft daarbij nog een uitbreiding voor medische kosten, gemaakt voor en na de opname. Denk maar aan voorafgaande onderzoeken of therapieën die je moet volgen na je opname.

Praktisch betaalt de verzekeraar het verschil tussen de effectief gemaakte hospitalisatiekosten en de kosten waar het ziekenfonds in tussenkomt. In de meeste gevallen is er ook voorzien in een eigen te betalen franchise. 

Wie betaalt de premie?

De voordelen van een hospitalisatieverzekering zijn dus meer dan duidelijk. Maar wie betaalt nu best de premie? De verzekerde zelf of de vennootschap?

Je vennootschap mag perfect de premie voor haar rekening nemen. Als zelfstandige is dat natuurlijk erg voordelig, want je betaalt op die manier met bruto geld in plaats van met netto geld. Let wel: de premie is niet aftrekbaar, maar wordt ook niet aanzien als een voordeel van alle aard. Dus is het een pak voordeliger om je vennootschap te laten betalen, gezien de niet-aftrekbaarheid enkel meebrengt dat je de vennootschapsbelasting verschuldigd bent. Je bespaart dus op je verzekeringspremie de sociale bijdragen en de personenbelasting die maximaal 50% bedraagt, maar voor heel wat bedrijfsleiders toch al gauw op 45% uitkomt.

Indien je de premie door de vennootschap laat betalen, moet die uiteraard ook de verzekeringsnemer zijn, anders loop je het risico dat er toch een voordeel van alle aard aangerekend wordt. Ben je dus vandaag zelf betaler van je hospitalisatieverzekering? Laat dan de verzekeringnemer wijzigen in je vennootschap. Dat kan mits een kleine administratieve ingreep, zonder dat het invloed heeft op de waarborg of de premies. Een kleine aanpassing die voor jou een groot verschil maakt! 

Opgelet: verzekeringsovereenkomsten via ziekenfondsen laten geen rechtspersoon toe als verzekeringsnemer.

Deze expertise werd aangeboden door LifePlan

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels