Schuld-<br>totalitarisme
Stijn Verbist Polemieck

Schuld-
totalitarisme

Polemieck

Het is u ongetwijfeld ook al opgevallen. Dat er mensen zijn die ons graag opzadelen met schuldgevoelens. Nog niet zo heel lang geleden vond je die georganiseerde schuldeconomie vooral terug binnen de Katholieke Kerk. Sommigen onder u moesten dagelijks, zo niet wekelijks, gaan biechten: al dan niet reële zonden gaan bekennen om daarvoor onmiddellijk te worden vergeven mits de belofte van een veelal onnozele boetedoening. Zonder verpinken werden kerkgangers verplicht in koor te declameren: “Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld”. Eeuwenlang hebben we ons amper tegen het idee verzet dat elk kind met een erfzonde werd geboren…

Dat schuldenjuk werd nog maar pas afgeworpen of er dient zich een nieuwe schuldgolf aan die onze levens, onze geesten en onze lijven zo mogelijk nog veel meer beïnvloedt. Voor ongeveer alles wat we denken, voelen, doen, niet doen, niet voelen en niet denken, moeten we ons schuldig voelen. Elke dag doen we minstens één ding waarvoor we kunnen worden aangewezen als zondaars zonder verantwoordelijkheidszin. We moeten ons schuldig voelen:
omdat we een pintje drinken (ongezond). Omdat we rood vlees eten (ongezond en slecht voor het klimaat). Omdat we melk drinken (ongezond en slecht voor het klimaat). Omdat we sla eten (ook groenten kunnen pijn voelen). Omdat we geen zonnepanelen hebben gelegd (slecht voor het klimaat). Omdat we hout stoken (slecht voor het klimaat). Omdat we met een oldtimer rondrijden (slecht voor het klimaat). Omdat we enige verwondering ervaren als de Jos van gisteren vandaag Josje heet (niet voldoende breeddenkend). Omdat we op reis gaan met een vliegtuig (slecht voor het klimaat). Omdat we gaan skiën (slecht voor het klimaat). Omdat we het gras afrijden (slecht voor de biodiversiteit van uw tuin). Omdat ons schaap door een wolf is doodgebeten (we waren zo dom om niet tijdig een afdoende afsluiting te plaatsen). Omdat we een boek lezen (er zijn bomen voor gekapt). Omdat we een bad nemen in plaats van een douche (slecht voor het klimaat). Omdat we te lang douchen (slecht voor het klimaat). Omdat we ons überhaupt wassen (slecht voor het klimaat). Omdat we onze eigendom willen verdedigen (asociaal gedrag). Omdat we willen ondernemen (denk maar niet dat ge beter zijt dan iemand anders). Omdat we een mening hebben die afwijkt van die van de grootste roepers op sociale media (­a-­sociaal gedrag). Omdat we een hond hebben (slecht voor het klimaat). Omdat we een kind op de wereld zetten (er zijn al te veel mensen, dus slecht voor het klimaat). Omdat we maar één kind op de wereld zetten (met wie moet dat dan spelen?). Omdat we nog geen zelfmoord hebben gepleegd (slecht voor het klimaat).

Welnu, hierbij verklaar ik plechtig dat ik deze mantel van schuld voor eens en voor altijd afleg. Ik leef graag en daarvoor wil ik mij niet verder verantwoorden. Ik wil mij inspannen voor het milieu, voor de ander, voor mezelf. Maar ik ben niet perfect en wil en moet dat ook niet zijn. En ik ga dus zeker en vast mijn kop niet laten zot maken door zure moraalridders allerhande. Amen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels