VKW Family Business Coaches en Bemiddelings-<br>kamer
Miek Warson
& Koen Hendrix
VKW Family Business
Coaches

VKW Family Business Coaches en Bemiddelings-
kamer

Expertenstuk - VKW Family Business Coaches

VKW Family Business Coaches en Bemiddelingskamer
VKW heeft reeds meer dan 15 jaar ervaring in de ondersteuning van familiebedrijven tijdens diverse scharniermomenten. “Gezien discretie zeer hoog in het vaandel wordt gedragen in onze werking, hebben we sinds een aantal jaar onze bemiddelingskamer opgestart,” zegt Koen Hendrix. “Familiebedrijven kunnen via een verkennend en oriënterend gesprek hun situatie aftoetsen om bepaalde kwesties te bespreken. Zo een scharniermoment kan een uitkoop zijn van een ander familielid, financiële kwesties bij overdracht naar volgende generatie, een bepaalde onenigheid binnen de familie bij het maken van keuzes Deze mogelijk delicate kwesties kunnen vaak via een juiste bemiddeling en een bemiddelaar succesvol worden aangepakt.”

Duurzame oplossing

“De bemiddelingskamer van VKW beschikt over uitstekende erkende bemiddelaars die in dergelijke situaties kunnen worden ingezet na consensus binnen de familie over deze aanpak. De erkende bemiddelaars beschikken niet alleen over de juiste vaardigheden (denken wij hierbij aan de meervoudige partijdigheid). Indien de betrokken familianten tot een oplossing zijn gekomen, dan kan de bemiddelaar dit ook gieten in een formeel akkoord die een juridische grondslag kent en daardoor duurzaam is. Ervaring leert dat een bemiddeling ervoor zorgt dat de kerstkalkoen nog steeds kan worden aangesneden en dat er vaak alleen maar winnaars zijn. Een bemiddeling kan soms zeer snel en krachtig zijn. De complexiteit bepaalt vaak de snelheid. Soms moet men vertragen om te komen tot een gedragen en duurzame oplossing.”

Ook advocaat Miek Warson (Solvimus) stond mee aan de wieg van de bemiddelingskamer die vijf jaar geleden binnen VKW is opgericht. “Zelf ben ik 7 tot 800 uur per jaar actief in bemiddeling”, zegt Miek Warson. “500 uur daarvan spelen zich af in familiebedrijven. Soms is er iets mis in de familiedynamiek wat dan zijn weerslag heeft op de onderneming, de besluitvorming, de visie, missie en waarden die niet meer worden gedragen. Dat kan tot een impasse leiden. Best speel je daar zo snel mogelijk op in.”

Koen_Hendrix_VKW

Coaching

Meer en meer wordt er tijdens een bemiddeling ook beroep gedaan op een coach die een familielid soms verder en apart begeleidt. Om deze reden heeft VKW ook de Kamer van Family Business Coaches in het leven geroepen waarbij gelijkgestemde coaches (vaak sterke psychologen en therapeuten) worden ingezet. Steeds vanuit de invalshoek om met de hoogste discretie het ultieme doel te bereiken: een gelukkige familie in een mooi bedrijf.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels