Hoe vang je de schaarste op de arbeidsmarkt op?
Birger Alaers B-Recruited

Hoe vang je de schaarste op de arbeidsmarkt op?

Vraag & Antwoord - B-Recruited

De arbeidsmarkt staat in brand. De war on talent is extreem hoog. Daar waar je vroeger veel kandidaten ten opzichte van weinig vacatures had, is die piramide vandaag helemaal omgedraaid. Zeker wanneer je naar de IT-sector kijkt of bij bedrijven die zich met technische profielen moeten versterken. Laat je er als onderneming echter niet door afschrikken en bekijk de situatie als een zoveelste uitdaging waaraan je moet werken om ze te overwinnen.

Mentaliteitsverandering

De arbeidsmarkt ziet er helemaal anders uit dan pakweg 20 jaar geleden. Niet alleen door de vergrijzende samenleving, ook de mentaliteit is gewijzigd. De gedachte ‘ik zit goed op deze job en blijf hier tot aan mijn pensioen’ is nog slechts aan enkelingen gegeven.

Daarnaast komt er vandaag een immense hoeveelheid informatie op ons af. Triggers van buitenaf zorgen ervoor dat mensen zich sneller vragen afvragen of het gras niet groener is aan de overkant. De coronapandemie heeft heel wat medewerkers doen nadenken over hun toekomst en zelfs actie doen ondernemen. De vraag van 1 miljoen is dus: hoe speel je daarop in?

Ga voor het behoud

In plaats van je 100% te focussen op het aanwerven van nieuw talent, ga je beter ook voor het behoud van huidig talent. Grote bedrijven liggen voor hen op de loer. Leg daarom de juiste klemtonen om ervoor te zorgen dat die transfer niet doorgaat. De sleutel daarin is het geluk van je medewerkers. Die kan je op verschillende manieren hoog houden:

1. Organiseer opleidingen

Veel medewerkers zijn vragende partij om zichzelf te ontwikkelen. Via opleidingen geef je hen die mogelijkheid en plukt ook jouw bedrijf de vruchten van die extra kennis.

2. Creëer betrokkenheid

Een kaartje voor eindejaar of een verrassing voor een verjaardag. Betrek je medewerkers in feestelijkheden, maar zeker ook in bedrijfsmatige zaken. Hoe hoger de betrokkenheid, hoe loyaler.

3. Geluk is ook fun

Een pingpongtornooi op de middag of een apéro op vrijdag. Koppel zo’n activiteit gerust aan een strategische denkoefening. Dat voelt meteen anders aan.

Scoor met detachering

En hoe nieuw talent vinden? Detachering is een goede manier. Op projectbasis krijg je een medewerker toegewezen die de job vol enthousiasme zal uitvoeren en na x-aantal tijd met datzelfde enthousiasme een nieuw project aanvat. Detachering speelt zo een sleutelrol in duurzaam werkgeluk en biedt een toegevoegde waarde aan zowel medewerker als werkgever.

Beloon bijvoorbeeld ook je medewerkers als ze zelf talent aanbrengen, bezoek scholen, organiseer jobdagen. Voel je een klik met iemand, ga er dan voor. De menselijke kant is zóveel waard. Zeker in de huidige arbeidsmarkt.

Deze expertise werd aangeboden door  B-Recruited

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels