3 Marathon managers

3 Marathon managers

Dossier lopen

Heel wat ondernemers en drukbezette kaderleden slagen erin om ondanks een drukke agenda verschillende keren per week hun loopschoenen aan te trekken voor een deugddoende loop door bossen en velden. We vonden er drie bereid te getuigen over hun 'runners high'.

Drie jaar geleden beoefende Peter Verschelden geen enkele sport. Vorig jaar liep de CEO van het financieel consultancykantoor Moore Stephens Belgium in totaal 2.300 kilometer. Dit jaar staan de marathons van Wenen en Berlijn op de agenda.

Lopen heeft mijn leven compleet veranderd.

“Toen de weegschaal aangaf dat ik richting 100 kilogram zou gaan, was het tijd om in actie te schieten. Ik beoefende drie jaar geleden geen enkele sport omdat ik daar zogezegd geen tijd voor had. Ik ben op eigen initiatief met Start to Run begonnen en enkele maanden later nam ik deel aan de Antwerp 10 Miles. Voor mijn eerste wedstrijd had ik nooit eerder meer dan 5 kilometer gelopen, maar die 16 kilometer liep ik in Antwerpen wel netjes uit. Dat smaakte naar meer dus begon ik te trainen voor mijn eerste marathon. Ondertussen heb ik er al vijf gelopen.”

4x per week

Peter Verschelden loopt het hele jaar door vier keer per week. Op zaterdag loopt hij – afhankelijk van zijn loopschema – 20 tot 34 kilometer en op zondag legt hij gemiddeld 10 tot 14 kilometer af. “In de week vertrek ik ’s ochtends vroeg, nog voor het ochtendgloren. Op dinsdagochtend vertrek ik om 6u30 voor zo’n 10 tot 18 kilometer en op donderdag volg ik een intervaltraining”, zegt Verschelden. “Een training overslaan? Dat gebeurt nagenoeg nooit. Ik houd me erg strikt aan mijn schema. Mijn echtgenote Kris vindt mijn trainingen soms ietwat maniakaal.”

15 kilogram minder

In tegenstelling tot heel wat andere marathonlopers volgt Peter Verschelden geen speciaal dieet. “Dankzij de intensieve trainingen weeg ik 15 kilogram minder dan drie jaar geleden. Ik heb mijn eetgewoontes niet aangepast. Zelfs in de allerlaatste voorbereidingsweken van een marathon let ik niet op mijn voeding. Alcohol is dan wel not done”, verduidelijkt Verschelden. 

Prioriteiten stellen

“Geen tijd? Dat is een zwak excuus”, gaat Verschelden verder. “Als je dit echt wil, lukt het. Mijn personal assistant Sophie heeft toegang tot mijn loopschema’s en plant mijn afspraken op dinsdag en donderdag pas vanaf 9u of 9u30 in. Er zijn uiteraard ochtenden dat ik weinig zin heb om zo vroeg op te staan en om 6u30 de deur achter me dicht te trekken. Maar ik doe dat toch want de energie die je van het lopen krijgt is ongelooflijk groot. Ik heb het geluk om in het groen te wonen, vlakbij de monding van de Durme in de Schelde. Het is fantastisch om de zon te zien opkomen terwijl ik op de dijk loop. Het lopen heeft mijn leven compleet veranderd. Ik sta zowel fysiek als mentaal veel sterker.”

Druk programma

Dit voorjaar wil Peter Verschelden de marathon van Wenen lopen, in de zomer neemt hij deel aan de vierdaagse Coast to Coast Run in Italië en in het najaar wil hij ook nog de marathon van Berlijn lopen. Volgend jaar staan de marathons van Londen en Chicago op het programma. “In New York ging ik na 4u25’ over de meet. Dat was een heerlijk gevoel. Bovendien zijn het altijd leuke uitstapjes. Mijn echtgenote gaat telkens mee om te supporteren en ondertussen is het de gewoonte om altijd twee dagen langer te blijven zodat we ook wat kunnen genieten van de stad.”

askiaSlachmuyldersDiederikDeRoeck

De loopmicrobe? Die bestaat echt. Vraag maar aan Saskia Slachmuylders (43) en Diederik De Roeck (46). Hij startte jaren geleden met een trainingsschema om 10 kilometer te lopen en heeft inmiddels al 20 marathons en 3 triatlons achter de rug. Zij begon met Start to Run en finishte ondertussen al 12 marathons.

Diederik De Roeck, zaakvoerder van schoonmaakbedrijf Ariel NV uit Herentals, houdt van uitdagingen. “Ik wil elke keer een stapje verder. Zo’n 14 jaar geleden ben ik gestart met een trainingsschema om 10 kilometer te lopen. Niet veel later trainde ik voor de Antwerp Ten Miles, daarna voor 20 km door Brussel en al snel liep ik mijn eerste marathon”, legt De Roeck uit. “Na de bevalling van mijn derde kind wilde ik ook opnieuw aan mijn conditie werken”, valt echtgenote Saskia Slachmuylders in. “Ik ben begonnen met 5 km via Start to Run en vandaag train ik voor een kwart triatlon. In tegenstelling tot Diederik ben ik iets minder fanatiek. Ik moet een doel hebben. Als ik geen wedstrijd in het verschiet heb, train ik veel minder.” 

Prioriteiten stellen

Een drukke job en drie kinderen is voor heel wat mensen al een zware en tijdrovende combinatie. Saskia en Diederik kletsen er nog heel wat intensieve trainingsuren bij. “Ik merk dat ik door het lopen een stuk stress-
bestendiger ben. Het is een kwestie van plannen en prioriteiten stellen. Ik train zo’n 5 keer per week, Diederik elke dag. Op zondag lopen we meestal samen", zegt Saskia Slachmuylders. “In plaats van dagelijks op restaurant, naar recepties of netwerkevents te gaan, trek ik mijn loopschoenen aan. Zo’n 10 tot 15 uren per week ben ik met sport bezig. Dat lijkt veel maar het geeft ontzettend veel energie. En dat heeft ook voordelen in mijn professionele leven. Tijdens de werkuren ben ik erg gefocust en kan ik bergen verzetten,” legt Diederik De Roeck uit.

Het is een kwestie
van plannen en
prioriteiten stellen

Ondersteuning

Zowel Saskia als Diederik zijn aangesloten bij een club. “Voor mijn eerste marathon trainde ik zonder begeleiding. Ik had een schema gedownload via internet maar dat wierp niet veel vruchten af. Sinds ik me laat begeleiden door een specialist verloopt alles veel beter. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ik krijg schema’s op maat en word geëvalueerd op vlak van afstand, hartslag, snelheid en gevoel”, zegt Diederik De Roeck. “Voor een marathon of meer is dat echt een must. Voor mijn eerste triatlon heb ik maar liefst twee jaar intensief getraind. Over de finish gaan was dan ook echt me-mo-ra-bel.” 

Druk jaar

In april vertrekt Diederik De Roeck naar Chili voor de Tierra Viva Expedition Race. “We hebben ons met een team van vier ingeschreven om in één week 600 kilometer te lopen, kajakken en moutainbiken. Daarna staan er nog de halve triatlons van Barcelona en Luxemburg in mijn agenda. In het Duitse Roth wil ik vervolgens deelnemen aan een volledige triatlon en ik sluit het jaar af met de marathon van Valencia,” aldus Diederik De Roeck. “Mijn programma is iets bescheidener. Ik heb me ingeschreven voor een trio-triathlon in Barcelona, een kwart triatlon in Brugge en de marathon van Valencia”, zegt Saskia Slachmuylders. “De truc? Gezond leven en voldoende nachtrust!

Johnny Crijns

Voor mijn 45ste wil ik een marathon lopen”. Johnny Crijns, afgevaardigd bestuurder van San Marco Village in Schelle, floepte die zin er ruim een jaar geleden zomaar uit. Het bleef niet bij een loze belofte. Crijns sloot zich aan bij de Manager Marathon Club, trainde intensief en ging in november 2014 na 4 uur en 5 minuten over de meet in New York.

“Het was niet echt een weddenschap. Ik wilde gewoon een stap verder dan een tour van tien kilometer. Sinds mijn legerdienst was ik een fervent loper, maar ik had een nieuwe uitdaging nodig”, zegt Johnny Crijns. “In mijn eentje zou het niet lukken, dus sloot ik me aan bij de Manager Marathon Club. Ik dacht dat ik een behoorlijke conditie had, maar een jaar later merk ik pas wat ik echt heb opgebouwd. Ik voel me vandaag fit, energiek en gezond.”

Tot middernacht

Johnny Crijns traint gemiddeld drie keer per week. “Ik heb een drukke agenda, maar dat is geen excuus. Gisteren kwam ik om 22u30 thuis van het werk. Ik heb mijn loopschoenen aangetrokken en tegen middernacht stond ik in de douche. Zo’n zalig gevoel beleef je niet als je vanuit je luie zetel televisie kijkt”, vertelt Crijns. “Het is een kwestie van plannen. Lopen is in principe een erg gemakkelijke sport. Je kunt het doen waar en wanneer je wil. Ik zet mijn trainingen simpelweg in mijn agenda.”

Onbeschrijfelijk 

Na vier maanden erg intensief trainen voor de marathon van New York, ging Johnny Crijns in november 2014 na 4u05’ over de finish. “Dat gevoel was onbeschrijfelijk. Vroeger had ik twee mooiste momenten in mijn leven – de geboortes van mijn twee dochters – maar vandaag zijn er dat drie. Ik heb van elke minuut van die marathon genoten. Samen met 52.000 mensen uit alle hoeken van de wereld zo’n prachtig parcours lopen, dat doet echt iets met je.”

Besmettelijk

De loopmicrobe van Crijns is besmettelijk. Hij zette niet enkel zijn vrouw en dochter aan tot lopen maar richtte ook in zijn bedrijf een club op met een twintigtal werknemers. “Lopen geeft een positieve vibe en dat blijkt aanstekelijk te werken. Ik heb enkele werknemers over mijn trainingen verteld en voelde dat er behoorlijk wat enthousiasme was. Een twintigtal werknemers van San Marco Village traint nu één keer per week na de werkuren. Ik heb voor een loopcoach gezorgd en het doel is om samen de Antwerp 10 Miles te lopen.”

Mijn lichaam, mijn tempel

Crijns raadt iedereen aan om te sporten. “Je hebt maar één lichaam en dat moet je zo goed mogelijk verzorgen. De trainingen voor een marathon zijn intensief, maar met de juiste begeleiding lukt het iedereen. Geen tijd? Zwak excuus. Wat zijn vier uurtjes op een week? Wie ongezond leeft, is futloos en verliest veel meer tijd aan doktersbezoeken.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels