Hoe beveilig je je kmo tegen hackers?
Lester Staepels Bitlink

Hoe beveilig je je kmo tegen hackers?

Vraag & Antwoord - Bitlink

Denk je dat hackers niet geïnteresseerd zijn in jouw Belgisch bedrijf? Niets is minder waar. Ze viseren simpelweg de bedrijven die slecht beveiligd zijn, ongeacht de grootte of sector. We stellen vast dat Belgische ondernemingen het op dit vlak slechter doen dan in andere landen, waardoor ze dus alsmaar vaker in het vizier van hackers komen.

Neem geen risico

Zie het als een fiets stelen. Als dieven op pad gaan, zoeken ze niet per se de duurste of beste fiets uit. Ze zoeken fietsen zonder slot of met een slot dat makkelijk te breken is. Je kan dus maar beter voorbereid zijn. Voor je het weet, zit je met virussen of datalekken, ligt je website plat én eist een hacker er nog losgeld voor ook.

Beveiliging loont

Je IT in eigen beheer houden, lijkt misschien eenvoudig, maar het is niet de beste keuze. Je hebt sowieso een expert nodig om ervoor te zorgen dat je hard- en software up-to-date zijn en dat je gegevensbescherming op punt staat. Verder zorg je er maar beter voor dat alles netjes en met regelmaat gemonitord wordt, dat er altijd back-ups zijn en dat je een actieplan voor noodsituaties achter de hand hebt. En vergeet het belang van meerstapsverificatie niet: door bijvoorbeeld in te loggen via een code op je gsm, maak je het cybercriminelen lastig. Ze hebben meer nodig dan je gebruikersnaam en wachtwoord. 

Je ziet: het gaat om meer dan een simpele virusbeschermer installeren. Je kan dit niet allemaal zelf in handen houden. En ook een IT-bedrijf dat enkel als hulplijn fungeert, is nog geen oplossing. Enkel met voortdurende opvolging ben je cybercriminelen een stap voor.

De investering waard

Degelijke IT-beveiliging komt met een prijskaartje. En als alles goed loopt, merk je er niets van. Maar hetzelfde principe is van toepassing op een wagen die omnium verzekerd is. Je auto wordt er niet beter of mooier van, maar je kosten zijn een pak minder als er wél iets gebeurt. Wel, een cyberaanval kost vaak stukken van mensen: de ransomware, het dataverlies, de imagoschade, de tijd die je verliest omdat het hele IT-systeem platligt … Het is dus eenvoudigweg noodzakelijk om ruimte in je IT-budget te maken voor databeveiliging.

Deze expertise werd aangeboden door  Bitlink

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels