Hoe werken twee generaties samen in een familiebedrijf?
Frank & Elke Hechtermans Group-f

Hoe werken twee generaties samen in een familiebedrijf?

Vraag & Antwoord - Group-f

Een familiebedrijf is in België geen onbekend gegeven. Meer dan 77% van de Belgische ondernemingen is in familiale handen. 

Hier, bij Group-f, zie en voel je aan alles dat ze een familiebedrijf in hart en nieren zijn. Die persoonlijke aanpak trekken ze door in heel het bedrijf én dat werpt zijn vruchten af. Er heerst een vlakke en open cultuur, de deur staat letterlijk altijd voor iedereen open. Om talent aan te trekken, moeten je mensen weten voor wie ze werken. Bij Group-f is dat duidelijk: ze zijn één grote familie, met een sterke identiteit en sterke waarden zoals onder andere een hands-on mentaliteit. 

Net als bij andere familiebedrijven worden ze dagelijks geconfronteerd met de uitdagingen van het ondernemen. Hun familiale band speelt daarbij vaak in hun voordeel. Ze kennen elkaar door en door en weten met weinig woorden wat de ander juist voor ogen heeft. Bij een meningsverschil aarzelen ze niet om tegen elkaar in te gaan en al eens te sparren over bepaalde ideeën. 

Een werkpuntje is dan weer onze werk-privébalans. Het leiden van een onderneming van die omvang brengt uiteraard heel wat zaken met zich mee en dat is niet meteen gelimiteerd tot de werkuren. Zo’n zaken komen dan wel eens boven aan de kersttafel.

Twee verschillende generaties betekent twee andere manieren van leidinggeven. Geen één manier is goed of slecht, gewoon anders. Frank neemt meer beslissingen vanuit zijn jarenlange ervaring en zijn buikgevoel, terwijl Elke vaak vertrekt vanuit het theoretische aspect en de frisse kijk op bepaalde zaken. Verschillende manieren van leidinggeven brengt nieuwe inzichten met zich mee en dat maakt een familiebedrijf dan ook net dat tikkeltje sterker dan een niet-familiebedrijf! 

Ervaring en jong talent

Frank: “Het is een boeiend avontuur (lacht). Elke haar weg zien zoeken binnen het bedrijf en haar de uitdagingen zien aangaan die daarbij horen, is fijn om te zien. Ze staat eveneens open voor de ervaring en kennis van een ‘oude rot in het vak’. Hopelijk volgen er zo nog veel meer jaren en kan in snel met pensioen.” 

Elke: “Ik heb altijd mijn papa als een voorbeeldfiguur gezien en voel me vereerd dat ik nu de kans krijg om in zijn voetsporen te treden. Al brengt dat uiteraard soms uitdagingen met zich mee. Papa heeft altijd een uitgesproken mening ook al kan ik me daar niet altijd in vinden. Soms moet je het meningsverschil ook loslaten, hij heeft tenslotte Group-f gemaakt tot wat het vandaag is. Anderzijds moet je ook durven opkomen voor waar je in gelooft. Ik vind het belangrijk dat ik al eens fouten kan maken, zodat ik daaruit kan leren.”

Deze expertise werd aangeboden door  Group-f

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels