Ooit de bal misgeslagen bij een aanwerving?
Tina Meersman U-Man

Ooit de bal misgeslagen bij een aanwerving?

Vraag & Antwoord - U-Man

Mensen rekruteren is vaak een intensieve en dure aangelegenheid, dikwijls met onzekere resultaten. Je kan dus maar beter zo weinig mogelijk fouten maken. We geven je hierbij enkele veel voorkomende fouten en hoe je die kan vermijden.

Ga niet te veel op buikgevoel af

De meest voorkomende fout is te veel afgaan op je buikgevoel. Natuurlijk: het moet klikken, dat zeker. Om te beginnen is het lang geen zekerheid dat, omdat het vandaag klikt, het later – soms in moeilijkere omstandigheden – ook nog zo zal zijn. Het ware gelaat van een kandidaat ontdekken is soms een zeer onaangename ontnuchtering. Laat je dus niet te veel verleiden door je gevoel op dat moment.

Je kan dat vermijden door op voorhand een beetje brainstorming te doen en duidelijk de criteria te definiëren waaraan de kandidaat absoluut moet voldoen. Daarbij bepaal je ook welke eigenschappen hij absoluut niet mag hebben. Tijdens het gesprek met de kandidaat evalueer je vervolgens die punten. Als er meerdere managers betrokken zijn bij de selectie, zorg er dan voor dat er eensgezindheid is over de wensen. Dat maakt deel uit van de voorbereiding en is zeker geen verloren tijd. Ervaren rotten in het vak zullen het je zeggen: een goede voorbereiding is 80% van de garantie op succes.

Check leergierigheid

Veel werkgevers vinden de technische bagage en de ervaring van de kandidaat doorslaggevend en laten zich dus gemakkelijk verleiden om bijna uitsluitend op basis daarvan een beslissing te nemen. Hoe belangrijk ervaring ook is, het is nóg belangrijker om de bereidwilligheid van de kandidaat om bij te leren na te gaan. Het is moeilijk om samen te werken met iemand die ‘alles al weet’ en ‘niets bij te leren heeft’. Ons advies is om dit grondig te checken.

Hou controle over het sollicitatiegesprek

Een ander gevolg van een goede voorbereiding is dat je nadien de controle over het sollicitatiegesprek kan behouden. Men is geneigd te denken dat een kandidaat die veel vragen stelt goede punten scoort. Dat is niet per se het geval. De kandidaat die de werkgever ‘uitvraagt’, zelf vooral ontwijkende antwoorden geeft op de vragen van de werkgever en ‘het goed kan uitleggen’ kan gevaarlijk zijn. Laat je dus niet misleiden, want een vergissing kan je heel duur komen te staan!

Stel de vacature niet te mooi voor

Wat zeker moet vermeden worden, is de vacante functie te mooi voor te stellen. Goede, sterke kandidaten houden van uitdagingen. Maar wat ze haten is na de aanwerving te moeten vaststellen dat de functie en de omstandigheden waarin er moet gewerkt worden lang niet zo aantrekkelijk zijn als voorgesteld.

Er zijn zeker en vast nog andere valkuilen. De bovenstaande horen tot de meest voorkomende. Trap er dus niet in.

Deze expertise werd aangeboden door  U-Man

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels