Sterker uit corona dankzij hybride events
Zoë Ooms Wimec

Sterker uit corona dankzij hybride events

Sector meetings & events - Wimec

Als we je vragen om drie sectoren op te noemen die harde klappen hebben gekregen tijdens de coronaperiode, gegarandeerd dat je de evenementensector noemt. De maatregelen legden vaak zware restricties op, wat het er niet makkelijker op maakte om ver in de toekomst te plannen. Maar dankzij de snelle switch naar hybride events heeft WIMEC het hoofd boven water kunnen houden. Twee jaar geleden werd de evenementenlocatie overgenomen door de PFL Group, wat achteraf gezien de ideale timing bleek.

In 2018 zag Würth International Meeting and Event Centre, kortweg WIMEC, het levenslicht. Het waren twee bekenden uit de evenementensector die de deuren van deze gloednieuwe evenementenlocatie destijds openden. Geert Ooms en Erwin Dielens deden dat in het Kunstforum van Würth, gelegen op bedrijventerrein Everdongen in Turnhout. “Deze ruimte in het gebouw van Würth stond al een tijdje leeg en voldeed volledig aan de verwachtingen”, vertelt Zoë Ooms, project manager bij WIMEC.

Ooms en Dielens zijn vandaag niet meer betrokken bij WIMEC. De onderneming werd in juni 2020, in volle coronapandemie, overgekocht door een audiovisuele speler uit Turnhout: PFL Group. Een zotte move in een zotte periode, maar wel eentje die er mee voor heeft gezorgd dat WIMEC sterker uit deze crisis is gekomen.

Meer dan 550 events

WIMEC is een evenementenlocatie die bedrijven faciliteert in het organiseren van vergaderingen, workshops of seminaries tot personeelsfeesten, productvoorstellingen of hybride events. De afgelopen vier jaar heeft WIMEC meer dan 550 events verzorgd voor een breed scala aan klanten, waaronder Cartamundi, Soudal en AZ Turnhout. Zij vinden bij WIMEC een grote zaal die tot 900 personen kan ontvangen, twee ruimtes met een capaciteit voor 200 aanwezigen en nog twee kleinere vergaderzalen. Daarnaast zijn er nog drie loges.

“Magritte, Mondriaan, Dali en Delvoye zijn de namen van onze kleinere ruimtes. Een knipoog naar de kunstvleugel die de locatie ooit was. De 'factory' is de grootste zaal en werd de afgelopen jaren regelmatig omgetoverd tot studioruimte om hybride events te organiseren”, legt Ooms uit.

En het is dankzij die hybride events dat WIMEC tevreden kan terugblikken op de afgelopen twee jaar. Het feit dat de locatie over een modern verluchtingssysteem beschikt, maar evengoed grote zalen heeft waar de afstand kan worden bewaard, zorgde ervoor dat bepaalde events nog steeds fysiek konden doorgaan.

Het is dankzij de hybride events dat WIMEC tevreden kan terugblikken op de afgelopen twee jaar.

“Maar vooral de overname door de PFL Group twee jaar geleden heeft beide bedrijven een enorme boost gegeven”, weet Ooms. “Zij konden hun audiovisuele, technische expertise volledig tentoonspreiden in onze ruime factory, waardoor veel bedrijven hun digitaal of hybride event zonder problemen konden laten doorgaan. In combinatie met zusterbedrijf Abbit Meeting Innovators leverde dat telkens mooie resultaten op.”

Het dak op

Dat WIMEC zich in uitdagende situaties flexibel weet op te stellen, is duidelijk. Het heeft de coronaperiode goed doorstaan en doet intussen naarstig verder. Zo wordt er momenteel aan een nieuwe troef op de locatie gewerkt: een dakterras. “Onze locatie is natuurlijk top met een ligging vlak bij de autostrade. Ook voor mindervaliden en rolstoelpatiënten is het gebouw toegankelijk”, verduidelijkt Ooms. “Maar we missen hier nog een buitenfactor. Er is wel de parking, waar er achteraan een klein grasveldje is, maar met het dakterras trekken we alle registers open. Die zal tot 100 mensen kunnen verwelkomen en wordt afgewerkt met plantjes, lampjes en een stretchtent zodat er ook bij druilerig weer gebruik kan van worden gemaakt.” De aanleg van het terras zit momenteel in z’n eindfase. Dit jaar zou het nog klaar moeten zijn.

Blik vooruit

Volgend jaar blaast WIMEC vijf kaarsjes uit, maar een groot feest staat momenteel niet op de planning. “Onze grootste focus is om opnieuw meer leven in onze locatie te blazen. De ambitie is om dagelijks een ruimte te verhuren en ook de factory willen we minstens een keer per week vol krijgen”, zegt Ooms. “Ook zullen we komende maanden verder inzetten op partnerships in de eventsector, want de voorbije twee jaar zijn er jammer genoeg enkelen gesneuveld.”

De lokale partnerships met cateringbedrijven blijven gelukkig wel overeind. Zo zorgt onder meer Hendrickx Feesten mee voor een kwalitatieve service. Bij WIMEC is de keuze zeer ruim, van foodtrucks tot piekfijne diners. Klanten kunnen nog steeds kiezen voor een ontbijt, lunch, snack, receptie of diner, afhankelijk van het concept dat ze wensen. En dat is goed nieuws, want de komende maanden beloven druk te worden. Het aantal aanvragen neemt exponentieel toe.

“Nu is het zaak om ons volledig te geven voor onze klanten. We merken wel dat bedrijven nog voorzichtig zijn en verwachten dan ook dat het digitale gebeuren niet helemaal snel zal verdwijnen, maar de goesting om elkaar weer in levenden lijve te zien, is zeker aanwezig. En daarom willen wij er nu extra voor hen staan. Geen zorgen: bij tien jaar WIMEC zal er ongetwijfeld wel ruimte zijn voor een feestje”, besluit Ooms al lachend.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels