Een VAPZ als bedrijfsleider, of toch maar een IPT?
Paul Fornoville LifePlan

Een VAPZ als bedrijfsleider, of toch maar een IPT?

Vraag & Antwoord - LifePlan

De tijd dat voor een bedrijfsleider een VAPZ of ‘vrij aanvullend pensioen’ een no-brainer was, is stilaan voorbij. Als bedrijfsleider heb je de keuze om een aanvullend pensioen op te bouwen via een combinatie VAPZ en IPT (individuele pensioentoezegging) of enkel via IPT. 

Over de fiscale ingang van de VAPZ valt niet te twijfelen. Het fiscale voordeel is en blijft zeer interessant. Aftrekbaar in de hoogste belastingschijf en bijkomend minder sociale bijdragen betalen levert op zich al een mooi rendement.

Opletten bij uitkering aanvullend pensioen

Het venijn zit hem echter in de staart bij de uitkering van het aanvullend pensioen. Het uitgekeerde kapitaal wordt namelijk omgezet in een fictieve rente die mee moet aangegeven worden In de belastingaangifte. Hierop zal dan een effectieve belasting geheven worden. De hoogte van deze belasting is uiteraard afhankelijk van de hoogte van het wettelijk pensioen. Nu de wettelijke pensioenen voor zelfstandigen stijgen (eindelijk!), bestaat de kans op een hogere eindbelasting dan bij een IPT.

Komt daarbij dat de verzekeraar in het kader van een VAPZ-contract zeer conservatief moet beleggen. Men moet bovendien een kapitaals- en rendementsgarantie bieden. Dat zorgt ervoor dat de rendementen beperkt zijn. Dit noemt men tak-21 beleggingen.

Tak-23 belegging biedt mogelijkheden

In een IPT kan je dit pad verlaten én kan je kiezen voor een belegging in tak-23. Hierbij heb je geen kapitaals- en rendementsgarantie meer, maar de optie op een hoger rendement. Je spaart namelijk in beleggingsfondsen die zelf belegd worden in aandelen en obligaties of aanverwante producten.

Wat is nu de beste keuze? 

Dat hangt natuurlijk van persoon tot persoon af. Als je jong bent en je beleggingshorizon is lang genoeg, ga dan voor een IPT in tak-23. Op lange termijn behaal je dan in de meeste gevallen het beste rendement. Je kan trouwens naarmate je dichter komt bij je pensioendatum, je pensioenreserves vastklikken in een defensief fonds, of zelfs in tak-21. Zo bescherm je de in het verleden behaalde rendementen. Uiteraard is er een heel aanbod van tak-23 fondsen, elk met hun risicoprofiel. 

Laat je bij je keuze goed bijstaan. Let wel, binnen het kader van een IPT-contract moet de 80% regel gerespecteerd worden. Deze regel bepaalt de hoogte van je aanvullend pensioen, en moet elk jaar terug berekend worden.

Deze expertise werd aangeboden door  LifePlan

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels