Karolien van Hollebeke
Karolien van Hollebeke Stercke Vrouw

Karolien van Hollebeke

Stercke Vrouw

Karolien van Hollebeke koestert een passie voor licht. Het boeit haar, trekt haar aan én stuurt haar richting een bloeiende carrière als lichtadviseur. De sprong richting een eigen onderneming neemt ze in 2012. Vandaag werpt ze met het succesvolle MOON Lighting een uniek licht op heel wat residenties, kantoren, praktijken en winkels. “We bezorgen onze klanten een high-end vibe die hun interieur een persoonlijke touch geeft.”

Licht is maar een klein onderdeel van het interieurverhaal, maar toch heel belangrijk. En tegelijkertijd ook emotioneel én technisch. Dat boeide mij altijd ontzettend. Daarom begon ik mijn carrière zo’n 20 jaar geleden bij een lichtadviesbureau. Een toffe job, maar ik had me wel voorgenomen om binnen tien jaar zelfstandig te zijn in het vak. Ik ben immers iemand met een sterke visie, en die ideeën kan ik alleen doorzetten als ik voor mezelf werk. Dat lukte. Inmiddels heb ik een team van vijf mensen om mij heen staan.”

“We werken zo’n 80% voor de residentiële sector, dus we staan veel in contact met architecten en bouwheren. Particuliere klanten zijn uiteraard welkom bij ons, maar we concentreren ons daarnaast ook op high-end markten en projecten. Denk maar aan appartementsgebouwen, privéklinieken, kantoren, et cetera. Momenteel beweegt MOON Lighting ook steeds meer richting producten op maat en een eigen branding. Onlangs heb ik een eigen lijn van armaturen ontwikkeld. Ik voel dat ik daar hongerig naar ben, naar vernieuwende collecties en een exclusief aanbod waar je de klant mee verrast.” 

Trots?

“Ik heb alle stappen gezet die ik graag wilde zetten. Datgene wat ik voor ogen had, heb ik gerealiseerd en daar ben ik heel blij mee. Ook ben ik bijzonder trots op de drive en toewijding van mijn team. Ze werken elke dag voor MOON alsof het hun eigen bedrijf is. Mijn prioriteit is dat zij gelukkig zijn in hun job.”

The time is now.

Stercktes?

“Ik maak mensen graag enthousiast om iets te doen en snijd de job op maat van de persoon die ik voor me heb. Ik weet wie ik waar in het bedrijf moet plaatsen en geef mijn medewerkers graag het gevoel dat zij tijd en aandacht waard zijn. O ja, en ik functioneer bijna volledig vanuit mijn buikgevoel. Hierdoor voel ik klanten goed aan, kan ik naar hun verhaal luisteren en creëer ik connectie. En doordat ik in een mannenwereld werk, weet ik één ding zeker: kennis is macht. Pas als je kennis van zaken hebt, nemen ze je serieus. Jammer, eigenlijk, maar het is nu eenmaal zo. Dus ik zorg er altijd voor dat ik de ins en outs van mijn sector ken.”

Werkpunten?

“De balans tussen werk en privé blijft een uitdaging. Ik heb drie kinderen, maar ben niet veel thuis. Gelukkig kan ik op mijn man rekenen, die voor de kinderen en het huishouden zorgt. Dat brengt veel rust. Misschien wel iets té veel rust? (lacht) Het geeft me alleszins de ruimte om te groeien. De weekenden zijn wel heilig, al zou ik willen dat ik daarbuiten toch iets vaker beschikbaar was voor ons gezin. Het blijft zoeken.”

Sterck voorbeeld?

“Ik heb een goede vriendin van bijna 70. Zij is altijd onderneemster geweest. Als ik met grote keuzes worstel of voor zakelijke uitdagingen sta, kan ik bij haar terecht. Ik denk dat ze haar jongere zelf in mij terugziet. En op mijn beurt zou ik later graag willen zijn zoals zij. Daarnaast krijg ik ook veel steun van mijn man. Hij maakt het mogelijk dat ik kan doen wat ik nu doe, dat ik mijn dromen kan najagen.”

Tips voor starters?

“Een goede voorbereiding is essentieel. Toen ik wilde beginnen met een eigen zaak, heb ik daar ruim een jaar over gebrainstormd. Wat wil je met je bedrijf bereiken? Waar wil je naartoe? Hoeveel mensen neem je in dienst en over welke periode? Sterke leidraden vormen deel van je succes. Heb je er een goed gevoel over? Waag het erop en spring. Met een positieve instelling, zelfzekerheid en de wil om hard te werken kan je eigenlijk niet fout gaan. En falen is helemaal niet erg. It’s better to regret the things you did do than the things you didn’t do.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels