6 adviezen om als kmo succesvol te groeien
An Vermeulen Yarlini

6 adviezen om als kmo succesvol te groeien

Praktijck - Yarlini

Meer dan 73% van de Vlaamse kmo's wil groeien maar in realiteit blijven de meesten klein. Als ondernemer ben je erg goed in je vak maar ben je niet altijd bezig met de andere domeinen van ondernemen en het ‘werken aan je bedrijf’. Je hebt dikwijls niet de juiste knowhow of inzichten in huis. Marketing, sales, leidinggeven, personeelsbeleid en cashflow zijn begrippen die je wel kent maar waar je te weinig mee bezig bent. Door de dagelijkse beslommeringen neem je geen tijd om vooraf te denken, om je ambities, visie en aanpak te concretiseren en te vertalen naar structuur en cijfers… en daar loopt het fout!

Met meer dan 25 jaar business-en managementervaring weet ik dat elke kmo kan groeien en evolueren naar ‘the next level’ mits het juiste advies, een deskundige begeleiding én een strak plan. Maak van je zaak een schaalbaar rendabel toekomstgericht bedrijf door een blik in de spiegel en je strategie kritisch in vraag te stellen. 

Met volgende zes adviezen groei je als kmo succesvol naar ‘the next level’.

1. Scope & blik in de spiegel

Stel je GPS in! Bepaal zeer specifiek waar je naar toe wil. Wat zijn je doelstellingen? Breng je organisatie en afdelingen in kaart om zo de sterktes, pijnpunten, opportuniteiten en bedreigingen bloot te leggen. Overdrijf niet en focus op een drietal prioriteiten om aan te pakken.

2. Roadmap

Maak de vertaalslag van strategie naar uitvoering. Bepaal zeer duidelijk de uitgestippelde route tussen ‘hoe de organisatie nu is’ en ‘waar ze naar toe wil’.  Zorg voor een duidelijk overzicht. Je projecten, acties en doelstellingen kan je verder in detail uitdiepen met een concreet stappenplan.

3. Hands-on aanpak

Een fantastisch idee of strategie hebben is één zaak…de uitvoering bepaalt of het een succes wordt of bij een droom blijft. Zet in op innoverende inzichten, onderbouwde methodes en praktische tools die uitvoerbaar zijn voor jouw bedrijf. Vind het warm water niet uit maar kies voor efficiëntie… kennis en ervaring kan je ook lenen.

4. Bijsturing

De wereld verandert, zo ook je plan. Geen enkel plan is perfect of statisch. Door te meten weet je waar je moet bijsturen. Baseer je op een gezonde mix van data, inzichten en intuïtie. Veranderende omstandigheden vragen flexibiliteit en durf. 

5. Opschalen 

Opschalen of scaling van je business is uiteraard belangrijk. Wees alert dat je je vooropgestelde doel niet uit het oog verliest. Blijf gefocust door doelgerichte acties, permanente optimalisatie en resultaatmeting.

6. PDCA

Wil je blijven vooruitgang boeken dan blijft dé tip “Plan – Do – Check - Act” m.a.w. plannen, uitvoeren, analyseren en bijsturen. Geen enkel plan of strategie is definitief, zeker niet in onze snel evoluerende maatschappij. Vinger aan de pols houden, permanente verbetering en innovatie zijn essentieel om relevant te blijven.

Ik ben overtuigd dat enorm veel bedrijven vastzitten in de middenmoot, niet omdat ze daar  thuis horen, maar door het ontbreken van inzichten, ervaring en een strak plan. Samen met jou leg ik de puzzel door te focussen op hands-on optimalisatie, structuur en acceleratie.  Met meer dan 25 jaar business -en managementervaring ‘in the field’ op diverse domeinen deel ik graag mijn kennis, ervaring, expertise én tools om jou en je bedrijf te laten boosten.

Yarlini
www.yarlini.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels