Stéphanie Ouachan
Stéphanie Ouachan Striktly

Stéphanie Ouachan

Stercke Vrouw - Striktly

Stéphanie Ouachan is een rasechte plantrekker.
Op haar 15de verliet ze een thuissituatie die haar ambities in de weg stonden. Ondernemerschap zit dan misschien niet in haar bloed, wél in haar manier van denken. Als vrouw, halve allochtoon en schoolverlater? Ook. Maar we focussen liever op haar échte verhaal: een straffe CEO die de IT-wereld van binnenuit verandert met fris leiderschap in haar Striktly. 

Op 22 jaar had ik mijn eerste start-up in het beveiligen van gebouwen. Een uitdaging die naar meer smaakte. In 2017 verkocht ik het bedrijf en volgde ik een pad dat me beter lag: software. De voorloper van Striktly bestond al als platform, maar was volledig verouderd. ‘Injectie Stéphanie’ bleek de push te zijn die het bedrijf nodig had. Vandaag bieden we ondernemers een 360°-controle over hun administratieve processen, in- en uitgaven en betalingsverkeer. Door een slimme samenwerking met boekhouders en banken ontzorgen we kmo’s en eenmanszaken op een betaalbare manier. Door van een start-up naar een scale-up te gaan, ben ik als ondernemer sterk gegroeid.”

Trots?

“Het zou gek zijn om niet trots te zijn op het parcours dat achter me ligt. Maar ik wil ook niet als unicum geportretteerd worden. Ja, ik ben jong én vrouw én heb buitenlandse roots. Maar dat maakt van mij geen succes. Ik ben trots op mijn leiderschapscapaciteiten ondanks die factoren. Ik heb de afgelopen 12 jaar bijzonder hard gewerkt. Dát is de boodschap die ik wil meegeven. Dat je met hard werk overal kan geraken. En dan is mijn achtergrond misschien bijkomstig.”

Stercktes?

“Heel veel mensen zijn verbaasd dat ik zo down-to-earth ben. Maar als goede leider heb je dat nodig. Geen arrogantie. Je moet hulp en input durven vragen van je netwerk. Ik heb ook een enorme hands-onmentaliteit. Ik hou van ideeën, maar nog meer van de uitvoering. Zo push ik mijn medewerkers ook. Doen en durven springen. Daar krijg je zoveel voor terug. Ik omring mij daarbij met de juiste mensen. Zo stelde ik een adviesraad in en gebruik ik mijn netwerk en inner circle om problemen aan voor te leggen. Niemand houdt zich alleen staande in de ondernemerswereld.”

You can’t expect positive results from negativity

Werkpunten?

“Je moet je eigen coach zijn in deze business. En dan zijn werkpunten onvermijdelijk. Ik mag niet vergeten om voor mezelf te zorgen. Hard werken is goed, maar nooit zonder een goede balans met eet-, slaap- en sociale momenten. Die tijd moet je in je agenda blijven vastklikken. Zelfzorg is een proces, maar ik kom er wel.”

Sterck voorbeeld?

“Ik vind mijn voorbeelden in het dagelijkse leven. Ik kijk niet op naar één iemand. Mensen die positiviteit uitstralen, bewonder ik sowieso. Je kan geen positieve resultaten verwachten uit een negatieve houding. Dat trek ik door bij Striktly. Zelfs als er een mindere week is, doe ik alsof het wél een topweek was. Daardoor presteren mijn 50 werknemers beter. Positiviteit is net zo besmettelijk als negativiteit.”

Tips voor starters?

“Begin al voor je echt begonnen bent. Echt waar, ik startte zonder btw-nummer. Maar met een topidee. Een idee zal nooit helemaal af zijn voor je de markt op gaat. Maar timmer aan de weg tijdens je tocht. Zonder zelfvertrouwen sta je nergens. Want vertel mij, wie koopt van iemand die niet voor de volle 110% gelooft in zijn product? Mensen kopen vertrouwen. Mijn ultieme tip? Investeer in jezelf en benoem dingen die minder gaan. Dat is het beste leerproces.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels