VM Logistics zet meer in op value-added logistiek
Willem De Pesseroey VM Logistics

VM Logistics zet meer in op value-added logistiek

Profiel - VM Logistics

“Value-added logistiek is een mooie term voor diensten die waarde bijbrengen aan een product”, legt Willem De Pesseroey uit. Hij is de kersverse CEO van VM Logistics na de overname afgelopen zomer. VM Logistics is een van de weinige logistieke bedrijven met focus op circulaire goederen in België en kent een stabiele groei.

Afgelopen zomer nam Willem De Pesseroey in tandem met investeringsgroep aim.group VM Logistics over en sindsdien treedt hij op als CEO. “Ik heb elf jaar wereldwijd voor een groot logistiek bedrijf gewerkt”, vertelt De Pesseroey. “De ervaring die ik opdeed in Antwerpen, Thailand en de VS leerde me dat je je in de logistiek altijd moet focussen op een niche. Toen ik terugkwam van de VS kriebelde het om zelf te gaan ondernemen en samen met aim.group viel ons oog op VM Logistics.”

Waarom juist VM Logistics? “Persoonlijk haal ik er veel voldoening uit om een bijdrage te leveren aan circulaire vraagstukken van vandaag en morgen. Naast de maatschappelijke relevantie bevinden we ons ook in een groeimarkt. We geloven dat er in de circulaire maak- en recyclagesector steeds meer werk zal zijn, dus het is een goed moment om daarop in te zetten. We geloven echt dat er een onomkeerbare revolutie aan de gang is waar er veel mogelijkheden in Vlaanderen zullen ontstaan.”

Klassieke logistiek in circulaire markt

“VM Logistics is eigenlijk een klassieke, logistieke dienstverlener met een breed aanbod in de circulaire- en recyclagemarkt. We laden en lossen niet enkel goederen, we gaan ook over tot het persen, vermalen en ompakken van goederen. Dergelijke activiteiten voegen een bepaalde waarde toe zodat de goederen efficiënter behandeld kunnen worden in een volgende fase van de hergebruik- of recyclagecyclus.”

Het bedrijf behandelt voornamelijk plastics. “We behandelen voor 70% kunststoffen, 15% rubber en 15% papier en textiel. Het is essentieel dat die goederen uiteindelijk terug in de productie terechtkomen. Vroeger noemden we dat afval en deden we er niets meer mee, nu komt dat allemaal terug in de productie en de economie terecht.”

Willem_De_Pesseroey_VM_Logistics

Revolutionair dienstenmodel

Hoewel de term ‘circulariteit’ pas recent veel aandacht krijgt, was VM Logistics er al langer mee bezig. “Toen Bert Van Meel het bedrijf in 2001 oprichtte, kwam hij zelf uit de logistieke wereld, met ervaring in circulaire goederen. Hij trok die focus door naar zijn bedrijf. Om daar in die tijd een logistiek dienstenmodel rond te bouwen, is best lovenswaardig en vrij revolutionair.”

“Die focus blijven we vandaag, ook na onze overname, aanhouden. Zo onderscheiden we ons ook van andere logistieke bedrijven: wij starten waar zij stoppen. Veel logistieke bedrijven zijn op zoek naar standaardisering en uniformering, maar in deze markt is het net omgekeerd. Daarom houden de meesten hun handen ervan af. We willen een volwaardig, kwalitatief dienstenmodel toepassen op de circulaire markt met een hoogwaardige service en inzetten op value-added logistiek, niet op afvalverwerking.”

Meegroeien met klanten

VM Logistics bevindt zich in een groeiende markt en wil dat voordeel gebruiken om uit te breiden. “Het is ons doel om organisch mee te groeien met onze klanten. We willen langdurige partnerships opstarten, een strategie die ik uit mijn vorige ervaringen meeneem. We willen een vertrouwensband opbouwen zodat onze klanten ons gaan betrekken in hun eigen groeiplannen. We willen hen helpen met de vraagstukken die ze hebben, integraal deel uitmaken van hun circulaire ketting en dat zowel binnen als buiten de Antwerpse Kempen.”

“Het is de intentie om op onze huidige locatie te blijven. Zowel onze verankering hier als onze circulaire focus zal blijven, maar dat wil niet zeggen dat we niet elders willen uitbreiden. Horizontaal willen we in vierkante meters uitbreiden en meer ruimte creëren, in onze verticale groei gaan we inzetten op een diverser activiteitenpakket.”

Net als bij alle andere bedrijven speelt ook bij VM Logistics de energiecrisis een rol, maar wel eentje waar ze tegen gewapend zijn. “Op dit moment is er heel veel werk en we zijn ervan overtuigd dat de vraag in deze sector groot zal blijven. Onze partners uit de Europese recyclage- en maakindustrie werken wel vaak heel energieverbruikend, dus het zal afwachten zijn hoe zij uit deze crisis komen.”

“Toch moeten we in eigen boezem kijken. Daarom zijn we actief werk aan het maken van zonnepanelen en de elektrificatie van ons rollend materiaal om onze voetafdruk te verkleinen”, besluit De Pesseroey vastberaden.

VM Logistics
Madridstraat 3
2321 Meer-Hoogstraten
T. 03 311 81 67
info@vmlogistics.be
www.vmlogistics.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels